Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

ciacha samorobne
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Żywienie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pscoła i miś
Miłośnik goldenów


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: olsztyn

PostWysłany: Pon 13:24, 03 Mar 2008    Temat postu: ciacha samorobne

moze ktos ma przepisy na ciacha dla goldenow, tak zeby samemu upiec. gdzies byly ale nie pamietam. bede bardzo wdzieczna, Haniutek oczywiscie tez. pozdro Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*~Ola~*
Goldeniarz


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 13:44, 03 Mar 2008    Temat postu:

Znalazłam kilka przepisów na stronie [link widoczny dla zalogowanych]

Pozdrawiam Ola


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
*~Ola~*
Goldeniarz


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 162
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 13:47, 03 Mar 2008    Temat postu:

I jeszcze 2 przepisy:


Ciasteczka z wątróbki - przepis Barbary Waldoch

3 jaja,
1/3 szklanki oleju,(ja użyłam specjalną mieszankę olejową dla psów, ale może być każdy olej),
0.5 kg watroby (surowej),
1 ząbek czosnku,
ok 2 szklanek mąki (zależy od konsystencji)
Ubijamy lekko jajka, można wrzucić do 'blender' (maszynki z nożami do rozdrabniania na miazgę). Wlewamy olej i mieszamy (albo dolewamy do 'blender'), wrzucamy czosnek.
Jeżeli używaliśmy 'blender', to kroimy wątrobe na kawałki i wrzucamy do reszty, rozdrabniając na miazgę, albo przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Dodajemy tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blaszke, wykładamy na blaszkę, pomagając sobie łopatka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni.
Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone.
Kroimy na kawałki i wykładamy na kratową podstawkę do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wkładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku ze 30 minut.
Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku.



Ciasteczka serowe - przepis Hani i Ediego

Składniki:

2szklanki mąki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, czosnek i olej wymieszać (można użyć miksera) stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkowąć do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć np. kółka. Pies w temp. ok. 200st.C. przez ok.15 min., aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.

Pozdrawiam Ola


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Przyjaciel forum


Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:02, 03 Mar 2008    Temat postu:

http://www.goldenretriever.fora.pl/zywienie,73/ciasteczka-przepisy,317.html

wątrobiane wypróbowałam i są extra. Znaczy Shiro Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Karolcia dnia Pon 19:58, 03 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mora
Rutyniarz


Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Pon 17:33, 03 Mar 2008    Temat postu:

Ugh. Nie lubię wątróbki, w zapachu i smaku. I tak patrzę, że większość z wątrobą. Chyba będę musiała się przemóc.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pscoła i miś
Miłośnik goldenów


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: olsztyn

PostWysłany: Pią 0:19, 07 Mar 2008    Temat postu:

dzienx, jutro robimy, haniut juz macha kitą. on bardzo lubi kuchnie!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
pscoła i miś
Miłośnik goldenów


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: olsztyn

PostWysłany: Pon 15:02, 10 Mar 2008    Temat postu: zrobilim ciacha

Very Happy Very Happy ooo taka miał minę jak jadl. wydzielamy mu ale i tak siedzi przy szafce w ktorej sa zdeponowane ciacha. aaa zrobilismy marczewkowe

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DEJA
Goldeniarz


Dołączył: 17 Sty 2008
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:25, 17 Mar 2008    Temat postu:

Fajne przepisiki..
Koniecznie wypróbuję Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mora
Rutyniarz


Dołączył: 22 Sty 2008
Posty: 873
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Białystok

PostWysłany: Pon 21:57, 17 Mar 2008    Temat postu:

*~Ola~* napisał:
Ciasteczka serowe - przepis Hani i Ediego

Składniki:

2szklanki mąki razowej
1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera
2 ząbki drobno pokrojonego czosnku
1/2szklanki oleju roślinnego
5 łyżek stołowych wody
Mąkę, ser, czosnek i olej wymieszać (można użyć miksera) stopniowo dodając wodę. Ciasto rozwałkowąć do grubości ok. 1 cm i używając foremki wyciąć np. kółka. Pies w temp. ok. 200st.C. przez ok.15 min., aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce.


I one jedzą takie serówki? Ach. Głupie. Te psiaki jedzą w większości wszystko... Razz
A ktoś ich próbował i piesek się buntował? Bo one takie bezmięsne...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:10, 17 Mar 2008    Temat postu:

Moja babcia ostatnio upiekła Duffiemu ciasteczka z mięskiem wg własnego przepisu. Psisko oszalało na ich punkcie Very Happy Przez cały dzień nie odstępowł babci na krok, a teraz często podchodzi do miejsca, gdzie stoi puszka z ciastkami i patrzy wyczekująco Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Proton
Starszy goldeniarz


Dołączył: 01 Mar 2010
Posty: 394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:37, 21 Maj 2010    Temat postu:

A ja wczoraj robiłam te ciasteczka z wątróbką Smile I Protonista oszalał na ich punkcie Smile Fajne to jest, bo wiem co mu daje Smile No i mi ich robienie tyle przyjemności sprawiło Smile Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Skidder
Starszy goldeniarz


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Czarna Białostocka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:50, 21 Maj 2010    Temat postu:

tutaj jest trochę przepisów, ale nie wiem czy nie trzeba się zalogować

http://www.goldenretriever.fora.pl/zywienie,73/ciasteczka-przepisy,317.html


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
M!S!A
Rutyniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 711
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:43, 27 Maj 2010    Temat postu:

Upiekłam dzisiaj ciasteczka serowe- pycha Smile a oto dzieło [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
monia&goldenki
Ekspert


Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 2287
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wodzisław Śląski
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:55, 27 Maj 2010    Temat postu:

A to jest Michalino robione wg przepisu Mora?? Very Happy Very Happy

Pysznie wygląda


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bajaderka123
Ekspert


Dołączył: 10 Mar 2010
Posty: 1614
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa/Bródno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:50, 27 Maj 2010    Temat postu:

juz ten przepis umieszczalam ale zupelnie w innym temacie

ciasteczka rybne mojego wymyslu

3/4 kg maki bezglutenowej, ryzowej lub kukurydzianej
3 jajka
1 kg dorsza mrozonego zmielonego (po rozrozeniu) lub 0.5 kg tilapii + 0.5 kg dorsza (zreszta rybki moze byc troche wiecej, im wiecej tym lepiej)
3 lyzki oleju rybnego (salmopet, fish4dogs i temu podobne)
lyzka zmielonych wodorostow (sushi nori na przyklad - kupuje sie to w sklepie spozywczym w platach do robienia roznych japonskich delikatesow) - dobrze sie mieli w mlynku do kawy
ewentualnie 2 lyzki gesiego tluszczu - opcjonalnie

0.5 kg maki mieszamy z pozostalymi skladnikami, zagniatamy, pozostala czesc maki sluzy do obrobki ciasta lub w celu dolozenia gdyby sie okazalo ze sa trudnosci z zagniataniem.

formujemy cienkie waleczki - w zaleznosci od oczekiwanej wielkosci ciasteczek i kroimy to na "plastry" takie jak kopytka ziemniaczane

ukladamy na blachach (proporcje do zapelnienia 3 duzych plaskich blach) wysmarowanych zwyklym smalcem i niczym wiecej (robota dla cierpliwych)

pieczemy do uzyskania zlotego koloru

potem 3 dni wietrzymy mieszkanie

przechowujemy po zupelnym wystygnieciu w zamknietych plastykowych pudeleczkach w suchych miejscach w temp pokojowej (w sejfie najlepiej albo zamurowane w scianie)

taka porcja starcza na bardzo dlugo w zaleznosci od czestotliwosci nagradzania

psy za tym szaleja, nie tylko nasze, obce takze ci nie odpuszcza i zrobia wszystko co tylko potrafia

smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Żywienie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin