Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda_17
Ekspert


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świętochłowice

PostWysłany: Pon 20:16, 09 Cze 2008    Temat postu:

Ewelina to ja Ci polecam taki torcik z truskawkami.

Moja mama robi to tak, że robi biszkopt (można też gotowe kupić), kroi go wzdłuż na pół, między jedną połówkę a drugą daje nutellę, na wierzch biszkoptu też i na to kładzie truskawki, które później polewa (raczej to nie jest dobre słowo Laughing ale ja się na gotowaniu nie znam) galaretką. Pychaaaa Laughing Jakbyś chciała wykorzystać, a coś nie jasno napisałam to mów, to zapytam mamę Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 21:14, 09 Cze 2008    Temat postu:

Magda, moja mama robi takie same ciasto Very Happy

A ja podam przepis na pyszną zapiekankę:
składniki:
makaron ugotowany
szynka
ser żółty
cebula
pieczarki
ketchup
Na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem układamy makaron i polewamy go lekko ketchupem. Smażymy szynkę z cebulą, a na drugiej patelni pieczarki. Na warstwie makaronu kładziemy pieczarki, następnie szynkę z cebulą i to wszystko posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika, piecze się około 0,5 h w temp. 200 stopni. I jemy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewa&Duffel dnia Pon 21:14, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magda_17
Ekspert


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świętochłowice

PostWysłany: Pon 21:32, 09 Cze 2008    Temat postu:

Zamiast truskawek czasami używa też brzoskwiń. Mam jeszcze resztę w lodówce, więc mogę zrobić zdjęcie i Wam pokazać, bo nie wiem czy mój opis jest wystarczająco jasny Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mikołów - Borowa Wieś
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:11, 09 Cze 2008    Temat postu:

magda_17 proszę o zdjęcie bo nie wiem jak tą galaretkę dać- zawsze wchłamia mi się w ciasto spytaj mamy co z tą galaretką zrobic zeby wyszło

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
magda_17
Ekspert


Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 1641
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świętochłowice

PostWysłany: Pon 23:27, 09 Cze 2008    Temat postu:

To napiszę cały przepis Smile

Biszkopt:
(przepis na duży spód)

7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka, do już ubitych wsypać cukier. Osobno ubić żółtka, dodać do nich wcześniej ubite białka i dość długo mieszać (żeby się pojawiły takie pęcherzyki powietrza). Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Trzeba to szybko i dokładnie wymieszać, żeby mąka nie osiadła na dnie. Następnie przelać do formy wyłożonej najlepiej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika tak na 150 st. Mniej więcej 20-30 minut. Mama mówi, że będziesz widziała, czy ci się robi coraz ciemniejszy ten biszkopt na górze Wink

No i jak ostygnie to trzeba go wzdłuż przekroić i nasączyć dobrze, żeby nie był zbyt suchy. Mama używa herbaty z cukrem. I trzeba nasączyć te wewnętrzne strony tego biszkoptu.

Potrzebujesz jeszcze takie średnie opakowanie Nutelli (chyba ma 300g) lub innego jakiegoś czekoladowego kremu (jak wolisz, ale z doświadczenia wiem, że Nutella najlepsza Laughing ) Dobrze by było gdybyś ten słoiczek wstawiła sobie do ciepłej wody, żeby stała się bardziej wodnista i będzie się ją lepiej rozsmarowywać. I Nutelle nakładasz tam do wewnątrz i na górną warstwę.

No i na koniec jakieś 70 deko truskawek (najlepiej połówki z nich zrobić) układasz na tej Nutelli i na to galaretka (ponoć potrzebne są dwie)

I żeby ta galaretka nie spadła na dół to mama tą formę w której ma ciasto bokiem jeszcze wykłada papierem i dopiero układa i daje galaretkę, potem do lodówki i dopiero później daje na jakieś fajne coś Wink Powiedziała, ale że jak galaretka będzie dobrze stężona to nic się nie powinno stać.

Mam nadzieję, że przepis jest jasny Smile Jak coś to pytaj Smile Zaraz wstawię foto Smile

Edit: No ja nie wiem czy to foto się tu powinno pojawić, bo nie jest fajne i to w sumie jest to co z tego tortu zostało po weekendzie ale trudno, będzie Ci łatwiej!

[link widoczny dla zalogowanych]

Nie wierzcie temu zdjęciu! Ten tort jest na prawdę przepyszny!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez magda_17 dnia Pon 23:37, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mikołów - Borowa Wieś
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 1:02, 10 Cze 2008    Temat postu:

ślinka leci - chyba się skuszę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:45, 10 Cze 2008    Temat postu:

Ariena napisał:
Pasta serowo-czosnkowa, idealna na kanapki i dla smakoszy sera żółtego Laughing

ser żółty potarty
wyciśnięty czosnek wg uznania
majonez lub pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną
sól i pieprz do smaku
ew. jajko ugotowane

Mieszamy wszystko razem i się zajadamy pastą na kanapce, choć można do wszystkiego np zrobić takie ruloniki: dajemy pastę na plasterek szynki i zawijamy pychotka!

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem

Na kromkę dajemy tuńczyka, plasterki ogórka i jajko i przyprawiamy.


ta pasta ponoć dobrze smakuje na krakersach jako np zakąska na domową imprezkę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mikołów - Borowa Wieś
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:09, 11 Cze 2008    Temat postu:

magda_17 Zrobiłam zmodyfikowaną wersję ciasta które polecałaś Very Happy bo wczoraj nie dostałam u nas truskawek

Zrobiłam tak
Miałam 3 warstwy biszkoptu na 1 dałam nutellę przykryłam 2 na drugą dałam wiśniową galaretkę ale do 2 opakowań galaretki użyłam 0,5l wody i 3/4 szklanki mleka. przykryłam 3 oblałam polewą czekoladową całe ciasto i przyozdobiłam dodając na wierzch truskawki które dotarły do mnie 20 min przed gośćmi Smile

efekt smakowy super a wizualny choć nie rewelacyjny zamieszczam poniżej
[link widoczny dla zalogowanych]

Dziękuję wam bardzo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Przyjaciel forum


Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:50, 11 Cze 2008    Temat postu:

mmm.. smakowicie wygląda, aż mi smaka zrobiłaś

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olinka
Ekspert


Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:23, 11 Cze 2008    Temat postu:

Karolcia napisał:
mmm.. smakowicie wygląda, aż mi smaka zrobiłaś


Karola mnie też Laughing Laughing Chyba też się na nie skusze Very Happy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mikołów - Borowa Wieś
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:25, 11 Cze 2008    Temat postu:

Jak dotrzesz do nas jutro to na pewno jeszcze będzie. ZApraszamy
w 33 wsiadaj wysiądz na przystaku borowa wieś świetlica i ciasto będzi czekało

Shiro i twoja mama również mile widziani


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Przyjaciel forum


Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:31, 11 Cze 2008    Temat postu:

O jejku dziękuję za zaproszenie aż miło, jednak ja mam już zajęty cały tydzień i nie mam na nic czasu, a jutro koleżanka ma rodziny i robimy ognisko, nie wyrobie Embarassed
No, ale my zapraszamy Cię do nas w przyszłym tygodniu na spacer nad jezioro, może nie na ciasto bo ja nie mam takich zdolności Embarassed Wink
Ale bardzo dziękuję za zaproszenie


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Karolcia dnia Śro 21:31, 11 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cavia Evi i Guliver
Starszy goldeniarz


Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 361
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mikołów - Borowa Wieś
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:09, 11 Cze 2008    Temat postu:

Może kiedy indziej się uda Smile życzę miłego ogniska a jak tylko pogoda się poprawi na pewno pójdziemy na ten spacer Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:04, 12 Cze 2008    Temat postu:

moim zdaniem efekt wizualny bardzo dobry a smakowy pewnie jeszcze lepszy!!!
gratuluję


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:22, 30 Cze 2008    Temat postu:

Uwielbiam makarony, ale nie typowe spaghetti pomidorowe czy bolognese, tylko np z brokułami, carbonara, z włoskim pesto. Dziś wymyśliłam sama przepis na spaghetti i chcę się nim pochwalić bo było pyszne Very Happy

Spaghetti z serem Lazur i pomidorami
- ser lazur pokrojony w kostkę
-pomidory pokrojone w kostkę
-parę plasterków szynki
-śmietana (ja dałam 12% żeby było mniej kalorii)
-bazylia
- kostka przyprawowa czosnek Knorra

Jako że robiłam tylko dla siebie to ilość składników można zwiększyć. Makaron spaghetti gotowałam w osolonej wodzie aby był al dente. A w tym czasie: na patelnię teflonową (bez oliwy) dałam pokrojone 2 plasterki szynki i poczekałam chwilę aż się przyrumieni. Dodałam pól pomidora i całość dusiłam pod przykryciem aż z pomidora zrobi się papka, dodałam bazylię, chwilkę podusiłam aby bazylia puściła aromat, a pod koniec dałam pół kostki czosnkowej Knorra. Do tego 3 łyżki śmietany i pokrojony kawałek sera lazur (ilość zależy jak kto woli-czy się chce uzyskać bardziej intensywny smak sera Lazur czy mniej). Czekałam aż ser się rozpuści i dodałam do tego ugotowany makaron, całość pomieszałam chwilę, dałam na talerz i nie mogłam się tym najeść Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ariena dnia Pon 16:23, 30 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 25, 26, 27  Następny
Strona 2 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin