Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:16, 06 Paź 2012    Temat postu:

Edyta_Neo napisał:
Świeże może i lepsze pod warunkiem że są to pomidory z własnego ogródka,te które zakupujemy w Lidl albo innym markecie w niczym ogródkowych nie przypominają no może kształtem...dlatego biorę z puszki.
Nie ma u Ciebie bazaru Question Surprised

Cytat:

A ocet zwykły najzwyklejszy spirytusowy ...odrobinę dodaję tak jak w przypadku gdy robię mizerię z ogórków zielonych na słodko w śmietanie....pyszności
My używamy winnego lub balsamicznego

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta_Neo
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob 16:23, 06 Paź 2012    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Nie ma u Ciebie bazaru Question Surprised


Jest ,tylko pomidory te same co w marketach jedynie cena wyższa
Cytat:
My używamy winnego lub balsamicznego


Można i owszem,tyle że to jak dla mnie daje zupełnie inny posmak.
Odrobinka nie zaszkodzi...gorsze rzeczy człowiek je na co dzień


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:34, 06 Paź 2012    Temat postu:

Wy se tu gadu gadu a ja w tym czasie pijanych marynarzy ganiam Twisted Evil
Jednego mniej Razz
Chociaż to nie jest miłe Sad
Wkurza to jak nieodpowiedzialni potrafią być ludzie Twisted Evil Sad

Edzia w tym czasie pewnie nie tylko upiekla ale i zjadła...
My musielismy zadowolić się odgrzanym spaghetti zamiast na obiad zjedzonym na kolację.

Co do pomidorów to w pełni się zgadzam z Edytą: czy kupisz na bazarze, w lidlu, biedronie czy u pani Krysi za rogiem smak a właściwie jego brak ten sam Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Poważnie zastanawiam się nad produkcją własną bo w lecie jestem fanatykiem pomidorów Razz
Zimą przerzucam się na ogórki kiszone a ostatnio ogórki z curry - pychota Razz
Ale kto będzie koło tego chodził...
Dzięki za przepis. Jak wrócę do domku to zrobię Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:35, 06 Paź 2012    Temat postu:

Problem jak odreagować stał zawsze a alkohol jest najprostszym sposobem Cool

co do pomidorów to mam odmienne zdanie albo mój bazar jest inny Shocked
U n s jest wyraźnie kilka odmian z malinowymi włącznie.

Marku, te ogórki z curry - co to Surprised Question
Poproszę przepis


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:29, 06 Paź 2012    Temat postu:

Odreagować to ja powinienem tydzien bez rzeczy na "p" Evil or Very Mad
Nawet pasów aby po nich przejść tu nie ma....

Pozazdrościć bazaru Smile
Malinowe i tzw. bawole serca to osobna bajka. W marketach takich nie uraczysz, bo kto da dychę za kilo jak niby pomidor po 3-4 zeta stoi...

Ogórki z curry jak wrócę to wrzucę bo do poniedziałku nieco "uwodniony" jestem i przepisu tu nie mam.
Ale już za późno na te ogórki bo potrzebne są takie malutkie i świeżutkie... a takie będą dopiero za rok Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:52, 09 Paź 2012    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:

Marku, te ogórki z curry - co to Surprised Question

Kurcze nie zrobiłem foty
Ale jak zobaczysz składniki to dasz radę sobie to wyobrazić Confused

Cytat:
Poproszę przepis


Voila Smile



Kurczą nam się zapasy, oj kurczą Sad
A nowe dopiero za rok Evil or Very Mad

Jakby co już dziś życzę smacznego Smile

W razie pytań proszę do mojej żony Wink

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:22, 09 Paź 2012    Temat postu:

Tak sobie pomyślałem, że skoro była juz polędwica z dorsza to i ogórki z kury mogą być Smile

Ale Cool

Żono Marka. Jaki ocet Question Chodzi oczywiście o %ty Smile
Ogórki obierane czy ze skórką Question
Czy zamiast małych nie można wziąć dużych ale bez miąższu Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:36, 10 Paź 2012    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:

Żono Marka. Jaki ocet Question Chodzi oczywiście o %ty Smile

tu dam radę
Znanej renomowanej formy JAMAR Shocked Confused 10%
Cytat:
Ogórki obierane czy ze skórką Question

tu tez podołam:
ze skórką
Cytat:
Czy zamiast małych nie można wziąć dużych ale bez miąższu Question

No toś wymyślił... Evil or Very Mad
W przepisie są MAŁE ze skórką Exclamation A My robimy zgodnie z przepisem.
Ale to wolny kraj.... Możesz potestować.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:11, 10 Paź 2012    Temat postu:

Magda&Lucky napisał:
Dziewczyny (i chłopaki)

czy ktoś wie, jak się nazywa taka "polewa" (ala galaretka) na owoce, żeby się nie psuły i nie miękły na cieście? Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam...


Magda, zacytuję Kaśkę czyli "hovkę"

>> Magdzie&Lucky podpowiedz, że pani Bożena Sikoń (która pracuje w hotelu
>> Sobieski i specjalizuje się w słodkościach, a prowadzi program kulinarny
>> w
>> Kuchnia+ - bardzo ją lubię, jest przekonująca) używa jako tę warstewkę
>> ochronną na owoce na tarcie np. konfiturę morelową robioną na żelfixie
>> - rozpuszcza ją, trochę studzi i smaruje pędzelkiem. Czyli może sam
>> żelfix
>> wystarczy? Ale wersja z konfiturą brzmi znacznie bardziej smakowicie.
>> Smile)



12Marek napisał:
Jerzy Włodarczyk napisał:

Żono Marka. Jaki ocet Question Chodzi oczywiście o %ty Smile

tu dam radę .
No, czyli jak chcesz to potrafisz
I nie zwalaj na żonę Twisted Evil Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 2:15, 11 Paź 2012    Temat postu:

A ja tak na szybko odnośnie pomidorów i ich smaku / braku smaku. Ja zawsze kupuje takie na gałązkach i te zawsze mają odpowiedni smak. I zauważyłam, że dłużej zachowują świeżość.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:20, 11 Paź 2012    Temat postu:

"odpowiedni smak" to miały te zrywane z inspektu rano przed pójściem do szkoły.
Pokrojone w kostkę i wraz ze swojską śmietaną i cebulką szamane na śniadanko Razz

Z całego tego natłoku "pomidorów" gałęziowe są faktycznie namiastką orginału...

Ktoś śpiewał:
"Wybuduję sobie szklarnię, szklarnię albo dwie..."
Czyżby śpiewał do mnie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:01, 11 Paź 2012    Temat postu:

12Marek napisał:
"odpowiedni smak" to miały te zrywane z inspektu rano przed pójściem do szkoły.
Obecnie 80% jest tak zrywanych a pozostałe z gleby.
Ale myślę, że nie chodzi o inspekt tylko o gatunek.
3 lata temu jedna pani na bazarze miała goldeny. Smakowały prawie tak jak greckie które kumpel mojego szwagra przywiózł z wakacji.
ale okazało się, że zbyt szybko dojrzewają i krótko są zjadliwe. I juz ich nie ma Sad
Ale są malinowe z własnych grządek a nie ze szklarni

Cytat:
Pokrojone w kostkę i wraz ze swojską śmietaną i cebulką szamane na śniadanko Razz
a po tym śniadanku Essential forte Cool , żeby wątroba tą śmietankę wyrobiła Laughing Laughing

Cytat:
Z całego tego natłoku "pomidorów" gałęziowe są faktycznie namiastką orginału...
a ja tam wolę z upatrzonego stoiska na bazarze

Cytat:
Ktoś śpiewał:
"Wybuduję sobie szklarnię, szklarnię albo dwie..."
Czyżby śpiewał do mnie?
możesz postawić sobie szklarnie czy inspekty. Ale co w nich posadzisz Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
Strona 27 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin