Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BALDUR
Ekspert


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:24, 04 Kwi 2012    Temat postu:

Dobra moje dwa ostatnie przepisy tzw palce lizać w tym jeden świąteczny:

FRITTATA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

- 8 jajek
- 150g białej kiełbasy
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- dwie łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
- sól, pieprz do smaku

Jeżeli kiełbaska jest surowa to sparzyć 5-10 min we wrzątku. Jeżeli jest gotowcem to pokroić w talarki. Pomidory zaś pokroić w paski. Natkę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Najlepiej w naczyniu żaroodpornym - wysmarować 1 łyżką oliwy. Jajka dobrze roztrzepać, następnie wymieszać z poprzednio już przygotowanymi składnikami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wlać do naczynia do zapiekania i wstawić na 20-30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Można jeść na ciepło i w temperaturze pokojowej z zieloną sałatą lub sałatką grecką Smile


KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA

- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli Tao-Tao (lub innej firmy Smile )
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki wody

Cebulę kroimy na 4 części, czosnek miażdżymy. wszystko podsmażamy na oleju, po czym dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę mięsko oraz sos chilli. gdy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, wodę i cukier. Dusimy 2-3 minutki. Najlepiej smakuje z ryżem, można też z wierzchu posypać posiekaną dymką - dla dekoracji Wink

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
romek
Początkujący


Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:50, 20 Wrz 2012    Temat postu: Cielęcina duszona z borowikami

Borowiki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 min. Odcedzić. Cielęcinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło, włożyć grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, całość podsmażyć ok. 10 min. Dodać do mięsa, całość zalać wodą, posolić, dodać Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Pieprz, Czosnek i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Następnie, w odrobinie powstałego sosu, rozprowadzić śmietanę i całość wlać do potrawy. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:06, 20 Wrz 2012    Temat postu:

Musisz bardzo szanować przyprawy skoro piszesz je z dużej litery Laughing Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:16, 20 Wrz 2012    Temat postu:

Dziewczyny (i chłopaki)

czy ktoś wie, jak się nazywa taka "polewa" (ala galaretka) na owoce, żeby się nie psuły i nie miękły na cieście? Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:48, 20 Wrz 2012    Temat postu:

U nas taka polewa nazywała się i była galaretką tyle, że trochę mocniejszą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:50, 20 Wrz 2012    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
U nas taka polewa nazywała się i była galaretką tyle, że trochę mocniejszą

Podobno jest na to specjalna nazwa. Nie jest to dokładnie galaretka tylko coś podobnego, a owoce wyglądają jakby były bez żadnej "polewy"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:26, 20 Wrz 2012    Temat postu:

Możliwe, przecież rózne produkty wykorzystują specjaliści, zeby dopieścić nasze podniebienia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BALDUR
Ekspert


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:17, 25 Wrz 2012    Temat postu:

Jak pracowałam na cukierni - Carrefour, to była tzw frużelina. Czyli galaretka bez smaku, ale ze spryskiwacza Smile Dość gęsta, szybkoschnąca Wink Jezeli chodzi Ci o taki wygląd błyszczący, to chyba to Wink Bułki słodkie przeważnie nią pryskaliśmy Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta_Neo
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob 0:07, 06 Paź 2012    Temat postu:

Obiecany przepis na ciasto do pizzy....dla Marka12 Very Happy będzie przydługawy troszkę ale warto Wink
Ciasto na jedną grubszą pizzę Smile

Składniki na ciasto

drożdże świeże (połowę z paczuszki)
pół szklanki mleka
ok.200ml wody
czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek albo zwykła około 2-3 łyżki
mąka około 0,5kg
ser żółty najlepiej mozzarella ale zwykła gouda tyż być może Wink

Składniki na pizze ja osobiście daję te wszystkie gdy robię na grubym spodzie

jedna pierś z kurczaka
salami
szynka
papryka
pieczarki około 6-7 sztuk dużych
kukurydza według uznania

Sos do pizzy

puszka pomidorów
oregano
ocet odrobinę
cukier pół łyżeczki
oliwa z oliwek 3-4 łyżki
sól do smaku
czosnek według uznania może być bezzzz.... Wink

Przygotowanie ciasta

W dużej misce rozdrabniamy drożdże dodajemy cukier, podgrzaną wodę z mlekiem i szklankę mąki,mieszamy łyżką odstawiamy na ok.10minut
Następnie dodajemy sól,oliwę i dosypując mąkę wyrabiamy ciasto jeżeli uznamy iż ciasto jest zbyt zbite podlewamy ciepłą wodą...ciasto wyrabiamy tak aby było luźne absolutnie nie może być zbite w jedną kulę!
Nawet jeśli wydaje się zbyt miękkie i klei się do rąk!
Podsypujemy mąką zbierając ze ścianek poprzyklejane ciasto,podsypujemy dno pod ciastem i odstawiamy na około 1 godzinę Smile

Przygotowanie sosu

pomidory z puszki rozdrabniamy blenderem chyba że kupimy już paćkę pomidorową
dodajemy oregano,sól,ocet,cukier i oliwę mieszamy...das was
Smak-słodkawy wyczuwalna sól ale nie za mocno oraz winny poprzez dodanie octu ,nie zapominajmy o oliwie!!!

Składniki

ciachamy w większe lub mniejsze kawałki szynkę i salami odkładamy do jakiejś miseczki
kurczaka w kostkę i lekko podsmażamy na patelni można doprawić solą,papryką pieprzem ale odrobinę!!!
paprykę w kosteczkę nie za dużo
kukurydza jak kto woli,nie za dużo
pieczarek nie podsmażamy a jedynie kroimy w talarki

Całość...

Wyrośnięte ciasto rozwałkować wałkiem,blachę podsypać mąką ciasto wyłożyć,wysmarować sosem,posypać połową sera ,wyłożyć szynkę,salami,kurczak,pieczarki,paprykę i ewentualnie kukurydzę....posypać odrobiną oregano.
Wstawiamy do piekarnika na 180st. pieczemy około 15-20 minut aż się spód lekko za brązowi,wyciągamy posypujemy resztą sera i wstawiamy na kilka minut do piekarnika tak...aby ser się roztopił.
Wyciągamy,kroimy i.....smacznego Very Happy

Ten sam przepis możemy wykorzystać do pizzy z rukolą i parmezanem przy czym ciasto wałkujemy na cieńsze i co najmniej dzielimy na dwie porcje.
Oczywiście składniki całkiem inne Wink

Naprawdę robi się szybko i łatwo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:08, 06 Paź 2012    Temat postu:

Dzięki Smile
Jestem 12marek a nie odwrotnie, ale nich będzie
Pytanie dodatkowe jeśli można:
Ciasto z pół kilo mąki i pół paczki drożdży (czyli 5 dag) mieści się na normalną blachę od piekarnika?
Nie jest zbyt grube?
Ja robiłem do tej pory z 30 dag mąki i 3 dag drożdży i wcale nie było za cienkie Confused
Wychodziło około 5-10 mm.
Walkujesz na jaką grubość?
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corsoo909
Ekspert


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 1099
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 11:34, 06 Paź 2012    Temat postu:

Przepis kuszący Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta_Neo
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob 11:43, 06 Paź 2012    Temat postu:

12Marek napisał:
Dzięki Smile
Jestem 12marek a nie odwrotnie, ale nich będzie


No widzisz przekręciłam ale i tak przyznać muszę ,że nick Twój kojarzy mi się z latami 90tymi gdy to w Niemczech były jeszcze marki i tak właśnie ....12Marek

Pytanie dodatkowe jeśli można:
Cytat:
Ciasto z pół kilo mąki i pół paczki drożdży (czyli 5 dag) mieści się na normalną blachę od piekarnika?
Nie jest zbyt grube?
Ja robiłem do tej pory z 30 dag mąki i 3 dag drożdży i wcale nie było za cienkie Confused
Wychodziło około 5-10 mm.
Walkujesz na jaką grubość?
Pozdrawiam


Zależy chyba od blachy ja używam dużą około 0,5kg mąki wychodzi mi jedna duża pizza gruba na około 2cm ,możesz zużyć mniej a nawet jeśli wyjdzie za dużo ciasta to mam patent i z odjętego kawałka robię pizzę z tuńczykiem na cienkim cieście...również mniam pychota Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
12Marek
Glob.Moderator


Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kołobrzeg
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:31, 06 Paź 2012    Temat postu:

No widzisz, Marków jest więcej niż Edyt.... Po iluś tam próbach nicków z "Markami" wklikalem 1 i 2 przed, system przyjął i tak już zostało Confused
Wtedy zamieszczenie posta było dla mnie sukcesem a o wrzuceniu fotki nawet nie marzyłem Laughing
Teraz pewnie byłoby inaczej ale już "po ptakach" Wink
Ciekawe czy Molly12 miała tak samo?
Ważne, że "marki" miło Ci się kojarzą, bo 12 marek to było coś Razz

Wracajac do pizzy...
Nie lubię za dużo ciasta. Tak do 1 cm najlepiej. Jak zostawalo to kiedyś nawet zamrozilem ale już go i tak nie użyłem Embarassed
Teraz nadmiar piekę na patelni (bo mamy płyte gazowa) i takie "podplomyki" zjadam na spółkę z Kabim Very Happy

Jak możesz to dawaj ten wariant z tuńczykiem. Zima idzie Sad Za oknem plucha.... Może polubię gotowanie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:55, 06 Paź 2012    Temat postu:

Edyta_Neo napisał:
Obiecany przepis na ciasto do pizzy....dla Marka12 Very Happy będzie przydługawy troszkę ale warto Wink

Sos do pizzy

puszka pomidorów
dlaczego pomidory z puszki jak świeże są smaczniejsze Surprised

Cytat:
ocet odrobinę
Jaki ocet Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Edyta_Neo
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dolny Śląsk

PostWysłany: Sob 13:02, 06 Paź 2012    Temat postu:

Świeże może i lepsze pod warunkiem że są to pomidory z własnego ogródka,te które zakupujemy w Lidl albo innym markecie w niczym ogródkowych nie przypominają no może kształtem...dlatego biorę z puszki.
A ocet zwykły najzwyklejszy spirytusowy ...odrobinę dodaję tak jak w przypadku gdy robię mizerię z ogórków zielonych na słodko w śmietanie....pyszności

EDIT: zatem ilość ciasta wyrabiaj tak jak ci odpowiada najlepiej ja lubię czasami grubą czasami cieniutką i taka właśnie jest z tuńczykiem.
Ciasto pozostaje bez zmian,sos ten sam....jedyne co puszka tuńczyka w oleju własnym i jedna duża cebula...

tuńczyk odcedzamy (olejem z tuńczyka polewam psu karmę) Wink
cebulę kroisz w piórka delikatnie wyciskasz aby była bardziej miękka,
ciasto wałkujesz na okrągło cienka warstwa,smarujesz sosem,posypujesz jedną warstwą sera na to tuńczyk na tuńczyka cebula i do piekarnika ...ta sama procedura co wyżej,na koniec posypuję pozostałą resztą sera.

Robię tak dlatego aby ser na końcu był nie zapieczony a tylko ładnie się rozlał po pizzy co w efekcie daje Nam potem ciągnący się ser przy zajadaniu się pizzą
SMACZNEGO!!!

Ps.Narobiłam sama sobie smaka idę zatem do sklep i zrobię również pizzę ,pogoda taka jak u Ciebie Marku...cóż lepszego na poprawienie sobie humoru


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Edyta_Neo dnia Sob 13:11, 06 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 25, 26, 27  Następny
Strona 26 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin