Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
BALDUR
Ekspert
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 10:24, 04 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Dobra moje dwa ostatnie przepisy tzw palce lizać w tym jeden świąteczny:
FRITTATA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
- 8 jajek
- 150g białej kiełbasy
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 g żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- dwie łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)
- sól, pieprz do smaku
Jeżeli kiełbaska jest surowa to sparzyć 5-10 min we wrzątku. Jeżeli jest gotowcem to pokroić w talarki. Pomidory zaś pokroić w paski. Natkę drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Najlepiej w naczyniu żaroodpornym - wysmarować 1 łyżką oliwy. Jajka dobrze roztrzepać, następnie wymieszać z poprzednio już przygotowanymi składnikami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wlać do naczynia do zapiekania i wstawić na 20-30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Można jeść na ciepło i w temperaturze pokojowej z zieloną sałatą lub sałatką grecką
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA
- 2 piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chilli Tao-Tao (lub innej firmy )
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżki wody
Cebulę kroimy na 4 części, czosnek miażdżymy. wszystko podsmażamy na oleju, po czym dodajemy orzechy i pokrojone w kostkę mięsko oraz sos chilli. gdy mięso zmieni kolor dodajemy sos sojowy, wodę i cukier. Dusimy 2-3 minutki. Najlepiej smakuje z ryżem, można też z wierzchu posypać posiekaną dymką - dla dekoracji
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
romek
Początkujący
Dołączył: 20 Wrz 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 9:50, 20 Wrz 2012 Temat postu: Cielęcina duszona z borowikami |
|
|
Borowiki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 min. Odcedzić. Cielęcinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać masło, włożyć grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, całość podsmażyć ok. 10 min. Dodać do mięsa, całość zalać wodą, posolić, dodać Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Pieprz, Czosnek i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Następnie, w odrobinie powstałego sosu, rozprowadzić śmietanę i całość wlać do potrawy. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 14:06, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Musisz bardzo szanować przyprawy skoro piszesz je z dużej litery
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:16, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny (i chłopaki)
czy ktoś wie, jak się nazywa taka "polewa" (ala galaretka) na owoce, żeby się nie psuły i nie miękły na cieście? Nie wiem czy dobrze wyjaśniłam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:48, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
U nas taka polewa nazywała się i była galaretką tyle, że trochę mocniejszą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:50, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Jerzy Włodarczyk napisał: | U nas taka polewa nazywała się i była galaretką tyle, że trochę mocniejszą  |
Podobno jest na to specjalna nazwa. Nie jest to dokładnie galaretka tylko coś podobnego, a owoce wyglądają jakby były bez żadnej "polewy"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:26, 20 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Możliwe, przecież rózne produkty wykorzystują specjaliści, zeby dopieścić nasze podniebienia
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BALDUR
Ekspert
Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 12:17, 25 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Jak pracowałam na cukierni - Carrefour, to była tzw frużelina. Czyli galaretka bez smaku, ale ze spryskiwacza Dość gęsta, szybkoschnąca Jezeli chodzi Ci o taki wygląd błyszczący, to chyba to Bułki słodkie przeważnie nią pryskaliśmy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Edyta_Neo
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Sob 0:07, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Obiecany przepis na ciasto do pizzy....dla Marka12 będzie przydługawy troszkę ale warto
Ciasto na jedną grubszą pizzę
Składniki na ciasto
drożdże świeże (połowę z paczuszki)
pół szklanki mleka
ok.200ml wody
czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
oliwa z oliwek albo zwykła około 2-3 łyżki
mąka około 0,5kg
ser żółty najlepiej mozzarella ale zwykła gouda tyż być może
Składniki na pizze ja osobiście daję te wszystkie gdy robię na grubym spodzie
jedna pierś z kurczaka
salami
szynka
papryka
pieczarki około 6-7 sztuk dużych
kukurydza według uznania
Sos do pizzy
puszka pomidorów
oregano
ocet odrobinę
cukier pół łyżeczki
oliwa z oliwek 3-4 łyżki
sól do smaku
czosnek według uznania może być bezzzz....
Przygotowanie ciasta
W dużej misce rozdrabniamy drożdże dodajemy cukier, podgrzaną wodę z mlekiem i szklankę mąki,mieszamy łyżką odstawiamy na ok.10minut
Następnie dodajemy sól,oliwę i dosypując mąkę wyrabiamy ciasto jeżeli uznamy iż ciasto jest zbyt zbite podlewamy ciepłą wodą...ciasto wyrabiamy tak aby było luźne absolutnie nie może być zbite w jedną kulę!
Nawet jeśli wydaje się zbyt miękkie i klei się do rąk!
Podsypujemy mąką zbierając ze ścianek poprzyklejane ciasto,podsypujemy dno pod ciastem i odstawiamy na około 1 godzinę
Przygotowanie sosu
pomidory z puszki rozdrabniamy blenderem chyba że kupimy już paćkę pomidorową
dodajemy oregano,sól,ocet,cukier i oliwę mieszamy...das was
Smak-słodkawy wyczuwalna sól ale nie za mocno oraz winny poprzez dodanie octu ,nie zapominajmy o oliwie!!!
Składniki
ciachamy w większe lub mniejsze kawałki szynkę i salami odkładamy do jakiejś miseczki
kurczaka w kostkę i lekko podsmażamy na patelni można doprawić solą,papryką pieprzem ale odrobinę!!!
paprykę w kosteczkę nie za dużo
kukurydza jak kto woli,nie za dużo
pieczarek nie podsmażamy a jedynie kroimy w talarki
Całość...
Wyrośnięte ciasto rozwałkować wałkiem,blachę podsypać mąką ciasto wyłożyć,wysmarować sosem,posypać połową sera ,wyłożyć szynkę,salami,kurczak,pieczarki,paprykę i ewentualnie kukurydzę....posypać odrobiną oregano.
Wstawiamy do piekarnika na 180st. pieczemy około 15-20 minut aż się spód lekko za brązowi,wyciągamy posypujemy resztą sera i wstawiamy na kilka minut do piekarnika tak...aby ser się roztopił.
Wyciągamy,kroimy i.....smacznego
Ten sam przepis możemy wykorzystać do pizzy z rukolą i parmezanem przy czym ciasto wałkujemy na cieńsze i co najmniej dzielimy na dwie porcje.
Oczywiście składniki całkiem inne
Naprawdę robi się szybko i łatwo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
12Marek
Glob.Moderator
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kołobrzeg Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 10:08, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Dzięki
Jestem 12marek a nie odwrotnie, ale nich będzie
Pytanie dodatkowe jeśli można:
Ciasto z pół kilo mąki i pół paczki drożdży (czyli 5 dag) mieści się na normalną blachę od piekarnika?
Nie jest zbyt grube?
Ja robiłem do tej pory z 30 dag mąki i 3 dag drożdży i wcale nie było za cienkie
Wychodziło około 5-10 mm.
Walkujesz na jaką grubość?
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
corsoo909
Ekspert
Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 1099
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:34, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Przepis kuszący
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Edyta_Neo
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Sob 11:43, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
12Marek napisał: | Dzięki
Jestem 12marek a nie odwrotnie, ale nich będzie |
No widzisz przekręciłam ale i tak przyznać muszę ,że nick Twój kojarzy mi się z latami 90tymi gdy to w Niemczech były jeszcze marki i tak właśnie ....12Marek
Pytanie dodatkowe jeśli można:
Cytat: | Ciasto z pół kilo mąki i pół paczki drożdży (czyli 5 dag) mieści się na normalną blachę od piekarnika?
Nie jest zbyt grube?
Ja robiłem do tej pory z 30 dag mąki i 3 dag drożdży i wcale nie było za cienkie
Wychodziło około 5-10 mm.
Walkujesz na jaką grubość?
Pozdrawiam |
Zależy chyba od blachy ja używam dużą około 0,5kg mąki wychodzi mi jedna duża pizza gruba na około 2cm ,możesz zużyć mniej a nawet jeśli wyjdzie za dużo ciasta to mam patent i z odjętego kawałka robię pizzę z tuńczykiem na cienkim cieście...również mniam pychota
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
12Marek
Glob.Moderator
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 2050
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kołobrzeg Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 12:31, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
No widzisz, Marków jest więcej niż Edyt.... Po iluś tam próbach nicków z "Markami" wklikalem 1 i 2 przed, system przyjął i tak już zostało
Wtedy zamieszczenie posta było dla mnie sukcesem a o wrzuceniu fotki nawet nie marzyłem
Teraz pewnie byłoby inaczej ale już "po ptakach"
Ciekawe czy Molly12 miała tak samo?
Ważne, że "marki" miło Ci się kojarzą, bo 12 marek to było coś
Wracajac do pizzy...
Nie lubię za dużo ciasta. Tak do 1 cm najlepiej. Jak zostawalo to kiedyś nawet zamrozilem ale już go i tak nie użyłem
Teraz nadmiar piekę na patelni (bo mamy płyte gazowa) i takie "podplomyki" zjadam na spółkę z Kabim
Jak możesz to dawaj ten wariant z tuńczykiem. Zima idzie Za oknem plucha.... Może polubię gotowanie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 12:55, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Edyta_Neo napisał: | Obiecany przepis na ciasto do pizzy....dla Marka12 będzie przydługawy troszkę ale warto
Sos do pizzy
puszka pomidorów | dlaczego pomidory z puszki jak świeże są smaczniejsze
Jaki ocet
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Edyta_Neo
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Lis 2007
Posty: 3885
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 12 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: Sob 13:02, 06 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Świeże może i lepsze pod warunkiem że są to pomidory z własnego ogródka,te które zakupujemy w Lidl albo innym markecie w niczym ogródkowych nie przypominają no może kształtem...dlatego biorę z puszki.
A ocet zwykły najzwyklejszy spirytusowy ...odrobinę dodaję tak jak w przypadku gdy robię mizerię z ogórków zielonych na słodko w śmietanie....pyszności
EDIT: zatem ilość ciasta wyrabiaj tak jak ci odpowiada najlepiej ja lubię czasami grubą czasami cieniutką i taka właśnie jest z tuńczykiem.
Ciasto pozostaje bez zmian,sos ten sam....jedyne co puszka tuńczyka w oleju własnym i jedna duża cebula...
tuńczyk odcedzamy (olejem z tuńczyka polewam psu karmę)
cebulę kroisz w piórka delikatnie wyciskasz aby była bardziej miękka,
ciasto wałkujesz na okrągło cienka warstwa,smarujesz sosem,posypujesz jedną warstwą sera na to tuńczyk na tuńczyka cebula i do piekarnika ...ta sama procedura co wyżej,na koniec posypuję pozostałą resztą sera.
Robię tak dlatego aby ser na końcu był nie zapieczony a tylko ładnie się rozlał po pizzy co w efekcie daje Nam potem ciągnący się ser przy zajadaniu się pizzą
SMACZNEGO!!!
Ps.Narobiłam sama sobie smaka idę zatem do sklep i zrobię również pizzę ,pogoda taka jak u Ciebie Marku...cóż lepszego na poprawienie sobie humoru
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Edyta_Neo dnia Sob 13:11, 06 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|