Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysia
Ekspert


Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 1112
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: nl
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:09, 18 Maj 2011    Temat postu:

BALDUR napisał:
Komu się zapada to się zapada, mój tato ma tak wydatny, że zapada się raczej kanapa pod nim

hahahaha


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasta
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:10, 18 Sie 2011    Temat postu:

Długo nikt nic nie dodawał, więc ja dodam:)
Jako że mamy jeszcze pare tygodni sezonu grillowego, polecam łatwe i pyszne danie.

Potrzebne będzie:
- mięso mielone (nalepiej wołowe, w drugiej kolejności wołowo-wieprzowe, wieprzowe lepiej nie)
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- czosnek
- papryka ostra i słodka
- majeranek
- sól, pieprz
- serek topiony (najlepszy będzie złoty ementaler lub inny bez dodatków)
- kajzerki

Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone (mieszamy z jajkiem, pokrojoną cebulą i resztą przypraw) z tą różnicą że mieszamy je z garścią bułki tartej (wato dodać też odobine wody). Konsystencja ma być taka aby możliwe było rozsmarowanie mięsa na bułce.

Kajzerke przekrajamy na pół, smarujemy serkiem topionym i na to smarujemy mięsem. Tak przygotowaną kanapke kłądziemy na ruszt mięsem do dołu. Kiedy mięso bedzie wypieczone - kanapka gotowa.

Można oczywiście podawac z mordercami smaku czyli keczupem lub sosem czosnkowym Smile
Oczywiście jasne, pełne, zimne piwo do tego jako zwieńczenie dzieła jest nieodzownym elementem Smile

Palce lizać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pasta dnia Czw 12:12, 18 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:55, 18 Sie 2011    Temat postu:

Pasta napisał:
Długo nikt nic nie dodawał, więc ja dodam:)
Jako że mamy jeszcze pare tygodni sezonu grillowego, polecam łatwe i pyszne danie.


Palce lizać.
To jednak zależy od tego czyje paluszki Cool
Podejrzewam, że miałeś na myśli Patti Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasta
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:29, 18 Sie 2011    Temat postu:

Każdy oblizuje swoje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:57, 18 Sie 2011    Temat postu:

Pasta napisał:
Każdy oblizuje swoje

A, jak swoje to mogę nawet bez tej potrawy
Na zimno i bez grilla Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasta
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:11, 19 Sie 2011    Temat postu:

Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:35, 19 Sie 2011    Temat postu:

Pasta napisał:
Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać Smile
a odwrotnie Question

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasta
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:04, 22 Sie 2011    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Pasta napisał:
Tak naprawdę to jak coś jem paluchami to później daje Lenie wylizać Smile
a odwrotnie Question


Jeszcze mi sie nie zdarzyło Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasta
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bytom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:15, 05 Wrz 2011    Temat postu:

To zarzucę jeszcze przepisem z wczorajszego obiadu:

- polędwiczki z kurczaka
- serek typu mascarpone lub inny tłusty naturalny (ja użyłem serka naturalnego Turek - tańszy od mascarpone a tez się sparwdził)
- 2 pomidory lub pomidory z puszki
- po łyżeczce tymianku i zielonej pietruszki
- pół łyżeczki pieprzu cayen (chili) i pieprzy ziołowego
- 2 żabki czosnku lub łyżeczka granulowanego
- oliwa z oliwek
- bazylia
- sól, pieprz

Polędwiczki mieszamy w misce z tymiankiem, pietruszka (siekaną lub suszoną z torebki), pieprzem cayen i ziołowym, czosnkiem. Zostawiamy na minimum 15 minut.

Twarożek mieszamy ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu.

Polędwiczki układamy na pergaminie, smarujemy serkiem, skraplamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną bazylii i przykrywamy plasterkiem pomidora.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stopni aż pomidor się przypiecze (ok 25minut).

Można podawać np z mizerią i pieczonymi ziemniakami, lampka półwytrawnego czerwonego wina na pewno nie zaszkodzi Smile

Czas przygotowania wraz z pieczeniem: ok 40 minut,
Poziom trudności: potrafisz posmarować kanapkę miękkim masłem? Jeśli tak, to sobie poradzisz Smile

Smacznego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
corsoo909
Ekspert


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 1099
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:49, 17 Lut 2012    Temat postu:

To ja wrzucę coś słodkiego i prostego Smile
To coś a'la baton Bounty, kształty jakie kto chce , ja osobiście robię kulki Smile

Potrzebne :

-250 g wiórków kokosowych
-7 łyżek cukru pudru
-70 g masła
-150 ml śmietanki kremówki (30%)
-250 g czekolady
-aromat cytrynowy / rumowy


Przygotowanie :

Kokos wymieszać z cukrem pudrem. Osobno zagotować śmietankę i masło. Odstawić z ognia. Do gorącej śmietanki wlać masło i przemieszać. Dodać do tego kokos połączony z cukrem, aromat i wszystko razem dokładnie wymieszać.Z przygotowanej masy formować kulki. Wstawić na 1 godzinkę do lodówki.
Schłodzone kulki pokryć czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Kulki w czekoladzie układać na papierze i włożyć do lodówki do stwardnięcia czekolady.

Smacznego Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:48, 31 Mar 2012    Temat postu:

Potrzebuję przepis na spód do mazurka czyli na kruche Cool.
cito cito Laughing

Skórki z grapefruita mam gotowe, kakao, mleko i cukier też a przepisy zostały w domu Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majaa_
Ekspert


Dołączył: 03 Lis 2011
Posty: 1692
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Skórcz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:00, 31 Mar 2012    Temat postu:

150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

* Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
* Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
* Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni. Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków. Smacznego!

Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:36, 31 Mar 2012    Temat postu:

Majaa_ napisał:
150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
i to by mi wystarczyło , bo zasady roboty są mi znane Smile
Cytat:

Przygotowanie
* Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
* Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę.
ja mam trochę inny sytem bo najpierw łączę mąkę z masłem siekając je a potem dorzucam resztę Cool
Cytat:
Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy)
znamy to znamy Smile
Cytat:
, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
ja pozostałość poprzednich mazurków włozyłem do zamrażalnika 2 lata temu. Wczoraj przypadkiem wpadło mi w oko i słoikiem rozwałkowałem i upiekłem, żeby dziewczynki miały Cool . Potwierdzają, że było fajne Laughing Laughing
Cytat:

* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie).
Chyba do okulisty muszę lecieć bo nic nie widzę Crying or Very sad Laughing Laughing
Cytat:
Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
absolutnie, bo ja zalewam kajmakiem własnej roboty Smile
Cytat:

* Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni.
aż się zarumieni - to mój sposób oceny
Cytat:
Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków
dokładnie Smile
Cytat:
. Smacznego!
dzięki Smile
Cytat:
Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu Smile
ale wynik Surprised
Jaki był wynik Question Laughing

Zuzanno dzięki za błysk Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majaa_
Ekspert


Dołączył: 03 Lis 2011
Posty: 1692
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Skórcz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:00, 31 Mar 2012    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
Majaa_ napisał:
150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g miękkiego masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
i to by mi wystarczyło , bo zasady roboty są mi znane Smile
no chyba, ze tak .. Cool

Jerzy Włodarczyk napisał:
Majaa_ napisał:

* Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie).

Chyba do okulisty muszę lecieć bo nic nie widzę Crying or Very sad Laughing Laughing

Ja też Surprised

Jerzy Włodarczyk napisał:
Majaa_ napisał:
Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu Smile
ale wynik Surprised
Jaki był wynik Question Laughing


Ciasto fajne. Bardzo chrupkie Very Happy pyycha

Cytat:
Zuzanno dzięki za błysk Smile

Czasem musze Laughing Wink i nie ma za co Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:40, 31 Mar 2012    Temat postu:

Majaa_ napisał:
Jerzy Włodarczyk napisał:
Majaa_ napisał:
Ostatnio ja i moja mama robiłyśmy według tego przepisu Smile
ale wynik Surprised
Jaki był wynik Question Laughing

Ciasto fajne. Bardzo chrupkie Very Happy pyycha
i to była bardzo ważna informacja Laughing
Cytat:
Cytat:
Zuzanno dzięki za błysk Smile

Czasem musze Laughing Wink i nie ma za co Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 24, 25, 26, 27  Następny
Strona 25 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin