Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:40, 30 Lis 2010    Temat postu:

Mam bardzo fajny przepis, wspaniale nadaje się na święta. proszę się nie przerażać, że to seler (którego ja osobiście nienawidzę), pasztet jest przepyszny jadłam pierwszy raz 5 lat temu na wigilii klasowej zrobiła go mama kolegi, zajadali się wszyscy i nikt nawet nie wiedział, że to z selera.

Pasztet z selera

1 duży seler
1 kostka masła lub margaryny
2 duże cebule
2 kostki bulionu grzybowego ‘Knorr’
3suszone grzybki (pokruszyć)
5 żółtek (białka ubić )
1 szklanka bułki tartej
pół szklanki wody ,pieprz , vegeta

Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach ,dodać wodę ,masło, cebulę pokrojoną w kostkę, bulion grzybowy, grzybki suszone, pokruszone i gotować 30 min. na wolnym ogniu,
potem wystudzić! (wystudzenie jest bardzo ważne, mi się kiedyś nie chciało czekać, ąż całkiem wystygnie i nie wyszło tak jak powinno)
Dodać żółtka, bułkę tartą ,przyprawy i ubite białka na sztywna pianę -
wymieszać. Piec około 50 min. na złoty kolor . Dobry jest na drugi dzień!

Smacznego !

Taki przepis dostałam w oryginale, ja mam jeszcze swoją wersję - bardzo lubię jeść z chlebem tą masę po etapie "gotować na wolnym ogniu". Ciężko jest się powstrzymać, żeby nie wyjeść za dużo, żeby do pieczenia wystarczyło;p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:09, 01 Gru 2010    Temat postu:

wygląda interesująco

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:38, 01 Gru 2010    Temat postu:

Smakuje równieżSmile

aha, zapomniałam napisać, że grzybków ja daję znacznie więcej (tyle ile mama pozwoli wykraść;P) lepiej smakuje


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:24, 01 Gru 2010    Temat postu:

Och, mnie naszła ogromna ochota na grzybki O tej porze to świeżych chyba nie dostanę, a szkoda... Nawet pieczarek fajnych nigdzie znaleźć nie mogę... Muszę przeszukać zapasy, może jeszcze jakieś w słoiczkach ze starych zapasów się znajdą Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BALDUR
Ekspert


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 2:34, 07 Gru 2010    Temat postu:

Ja właśnie przed chwilą skonstruowałam sałatkę. Wyszła całkiem niezła Smile
-Jajka na twardo pokroić w kostkę -ok 5 szt
-Paluszki krabowe pokroić w cienkie paseczki -ok 12 szt
-Kalafior ugotowany, ostudzony w małych różyczkach
-przyprawić wg własnego uznania (ja dałam pieprz i moją ulubioną czubrycę zieloną)
-majonezu aby się wszystko trzymało
-jak ktoś lubi można dodać łyżkę kawioru
Teraz tylko szamać Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:07, 07 Gru 2010    Temat postu:

A paluszki krabowe takie jak się kupuje w sklepie czy trzeba coś z nimi zrobić ugotować czy usmażyć?
Pytam, bo ja do tej pory myślałam, że one są surowe, i smażyłam...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 23:43, 07 Gru 2010    Temat postu:

te paluszki krabowe co to nie maja w sobie kraba Wink tylko są z surimi rozmrażasz i już
podajcie jakiś sprawdzony przepis na barszcz wigilijny - jeżeli takowy robicie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BALDUR
Ekspert


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 1:06, 08 Gru 2010    Temat postu:

No ja ich nie smażę Shocked
Rozmrażam, plasterkuję i do sałatki, ale czasami lubię też wszamać jak ser żółty, prosto do paszczy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:26, 14 Gru 2010    Temat postu:

serio ja myślałam, że to jest surowe jak np. ryba...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BALDUR
Ekspert


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 2515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:17, 15 Gru 2010    Temat postu:

Nie no co ty, spróbuj sobie kiedyś choć kawałek i zobaczysz, że nieźle smakuje Smile
Wtedy wybierzesz jak wolisz to szamać Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 14:53, 18 Gru 2010    Temat postu:

Jak będę miała wenę co zrobić z paluszkami krabowymi, na pewno spróbuję. Póki co tradycyjne świateczne potrawy.

Właśnie gotuję bigos na winie, z suszonymi śliwkami i rodzynkami:)

Maksiu miał wyżerkę niezłą dzisiaj, bo i goloneczka i kiełbaska, jeszcze mu kupiłam kostkę ze schabu i ugotowałam, po prostu Dzień Psa mamy:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:13, 18 Gru 2010    Temat postu:

moniczka napisał:
Jak będę miała wenę co zrobić z paluszkami krabowymi, na pewno spróbuję. Póki co tradycyjne świateczne potrawy.

Właśnie gotuję bigos na winie, z suszonymi śliwkami i rodzynkami:)

Maksiu miał wyżerkę niezłą dzisiaj, bo i goloneczka i kiełbaska, jeszcze mu kupiłam kostkę ze schabu i ugotowałam, po prostu Dzień Psa mamy:)
Kostkę powinien raczej dostać surową. Jak święto to święto Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Sob 19:03, 18 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:28, 18 Gru 2010    Temat postu:

Chciałam też "trochę dla siebie" z tej kostki:) Maksiu się nie gniewa pewnie:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:09, 18 Gru 2010    Temat postu:

moniczka napisał:
Chciałam też "trochę dla siebie" z tej kostki Smile Smile
Tak podejrzewałem, że się nią dzieliliście Laughing Laughing

U mnie dziewczynki dzielą się ze sobą a ze mna nie chcą Confused Laughing Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka
Rutyniarz


Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wałbrzych/ Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:29, 18 Gru 2010    Temat postu:

Tak, my się dzielimy między sobą wieloma smakołykami najczęściej jogurtem:) a z moją mamą Maks dzieli się rosołkiem:), a z tatą chyba wszystkim...

Baby też pewnie by się czymś podzieliły tylko Pan nie prosi:P


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następny
Strona 23 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin