Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:45, 14 Gru 2008    Temat postu:

Kilogram miodu? Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:59, 14 Gru 2008    Temat postu:

Miasto obok, a kultura i kulinaria zupełnie inne Smile Niemen miał rację śpiewając, że dziwny jest ten świat

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pon 0:37, 15 Gru 2008    Temat postu:

Ha! Już wyjaśniam:
1. Kwestię makówek wyjaśniła całkiem dobrze Ariena:) Mak zmielony GOTUJE się w mleku, miesza z miodem, bakaliami, orzechami, rodzynkami. My nie kupujemy chałki, tylko dajemy zwykłe bułki (albo bułki tzw. paryskie). W naczyniu (najlepiej jakiejś misce) układa się warstwę bułek, zalewa masa makową, potem znowu bułki itd. Pyyyszne, słodkie:)
2. Moczka - podstawą do jej zrobienia jest piernik. Namacza się go w wodzie, a potem gotuje na wolnym ogniu i dorzuca do suszone śliwki, kompot truskawkowy, orzechy, rodzynki, pierniczki alpejskie lub czekoladę, migdały... Dodaje się trochę cukru i soku z cytryny. Zajada się na ciepło i na zimno - w obu postaciach jest pyszne. W każdym domu i każdej gospodyni moczka wychodzi inna:) Kiedyś próbowałyśmy moczki mojej babci, mojej mamy i mojej - niby ten sam przepis, te same składniki, a jednak...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:01, 15 Gru 2008    Temat postu:

Siugowa napisał:
Kilogram miodu? Shocked


Zależy jak kto lubi, jakie słodkie to już kwestia gustu. Przypuszczam że babcia daje mniej i jest takie akurat-nie za słodkie Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:15, 15 Gru 2008    Temat postu:

BasiaK. napisał:
Ha! Już wyjaśniam:
1. Kwestię makówek wyjaśniła całkiem dobrze Ariena:) Mak zmielony GOTUJE się w mleku,.

Ja wiem, że jestem ryzykant Surprised . Kamikadze Shocked
Oczywiście dlatego, że się ośmielam Twisted Evil
Ale wydaje mi się, że mak najpierw rozpulchnia się w gorącym mleku a potem mieli. I wtedy nie trzeba go w mleku gotować.
Suchy mak cholernie trudno jest skręcić a ponieważ wiele razy byłem odpowiedzialny za ten proces Very Happy w ramach alertu wigilijnego, śmiało mogę napisać - wiem co piszę Cool

Cytat:
. Moczka - podstawą do jej zrobienia jest piernik. Namacza się go w wodzie, a potem gotuje na wolnym ogniu i dorzuca do suszone śliwki, kompot truskawkowy, orzechy, rodzynki, pierniczki alpejskie lub czekoladę, migdały... Dodaje się trochę cukru i soku z cytryny. Zajada się na ciepło i na zimno - w obu postaciach jest pyszne. W każdym domu i każdej gospodyni moczka wychodzi inna:) Kiedyś próbowałyśmy moczki mojej babci, mojej mamy i mojej - niby ten sam przepis, te same składniki, a jednak...


Jaka jest konsystencja tego specjału Question Surprised
To sie je, pije, macza się w tym coś Question
Zestaw składników za wyjątkiem wody jest niezwykle atrakcyjny dla łakomczucha Shocked Very Happy Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Pon 21:26, 15 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pon 20:34, 15 Gru 2008    Temat postu:

Jurku, z makiem to jest tak, ze każdy mieli go tak, jak mu łatwiej:) U mnie w domu tato zawsze się tym zajmował i przy użyciu specjalnej maszynki właśnie na sucho lepiej mu to szłoSmile
Co do moczki, to tak jak pisałam - każdej gospodyni wychodzi inna;-) U nas ma konsystencję gęstą, budyniowatą i zajada się ją łyżeczkąSmile U innych bywa bardziej lejąca:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:23, 15 Gru 2008    Temat postu:

BasiaK. napisał:
Jurku, z makiem to jest tak, ze każdy mieli go tak, jak mu łatwiej:)U mnie w domu tato zawsze się tym zajmował i przy użyciu specjalnej maszynki właśnie na sucho lepiej mu to szłoSmile
Baś masz rację Smile. Każdy robi jak mu wygodniej Smile

Cytat:
Co do moczki, to tak jak pisałam - każdej gospodyni wychodzi inna;-) U nas ma konsystencję gęstą, budyniowatą i zajada się ją łyżeczkąSmile U innych bywa bardziej lejąca:)

Będę musiał spróbować to zrobić Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:02, 15 Gru 2008    Temat postu:

Ahaa to ja już wiem co to moczka, spróbowałam raz, ale wolę makówki. Co do konsystencji to moczka mniej więcej tak wygląda:



A makówki tak:



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:12, 16 Gru 2008    Temat postu:

Kochani dajcie jakis fajny prosty przepis na cos wigilijnego.. ja odwiedzam rodzicow i tesciow i sama nic nie przygotowuje, chcialabym ich czyms zaskoczyc.. w tamtym roku upiekłam piernika po raz pierwszy i smakowało Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:52, 16 Gru 2008    Temat postu:

Kupujesz puszkę maku z bakaliami. Wykładasz na salaterkę i formujesz na kształt jeża. Wbijasz słomki ptysiowe jak igły i w miejsce noska i oczków wkładasz duże rodzynki.
Masz jeża Surprised po 10 minutach wytężonej pracy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia
Przyjaciel forum


Dołączył: 09 Lip 2007
Posty: 3301
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 16:01, 16 Gru 2008    Temat postu:

Siugowa napisał:
P Kluski z makiem i bakalimii to u nas łazanki.


A u mnie łazanki to makaron, kiełbasa i kiszona kapusta


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:10, 16 Gru 2008    Temat postu:

Karolcia napisał:
Siugowa napisał:
P Kluski z makiem i bakalimii to u nas łazanki.


A u mnie łazanki to makaron, kiełbasa i kiszona kapusta


A u nas łazanki to takie specjalne prawie kwadratowe kluseczki czy można nazwać makaroniki. A z czym się je poda z tym będą Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:01, 16 Gru 2008    Temat postu:

U mnie łazanki to właśnie takie makaroniki 2cm kwadratowe z kiszoną kapustą, kiełbaską, grzybami itp, nigdy nie robiłam to nie pamiętam, ale bardzo lubię Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ariena dnia Wto 18:04, 16 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
aga3355
Ekspert


Dołączył: 25 Mar 2007
Posty: 1118
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wodzisław Śląski :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:22, 17 Gru 2008    Temat postu:

Karolcia napisał:
Siugowa napisał:
P Kluski z makiem i bakalimii to u nas łazanki.


A u mnie łazanki to makaron, kiełbasa i kiszona kapusta


U nas też Wink
A tą moczką narobiliście mi niezłego smaka! Mmmm! Uwielbiam!
Makówki wymiękają!
Co do konsystencji, to tak jak pisały dziewczyny, różnie. U nas nie jest za gęsta, ale leista tez nie, za to babcia robi na prawdę gęstą a obie smakują tak samo. Wink Proszę jej nie oceniać po wyglądzie, bo absolutnie nie smakuja na taką na jaką patrzymy. Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:58, 19 Gru 2008    Temat postu: a to tak troszku inaczej

to tort urodzinowy dla dziecka
[link widoczny dla zalogowanych]
to bardziej dla dziewczynki
[link widoczny dla zalogowanych]
a to coś z makiem
[link widoczny dla zalogowanych]
[URL=http://g.imageshack.us/im
Jeżeli potrzebujecie ciekawe przepisy i porady nie ma sprawy obiecuje ze jak minie okres świątecznej gonitwy to coś tu ciekawego napisze ale od niedzieli zaczyna mi się pieczenie wiec nie będę mieć wcześniej czasu
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Pią 17:05, 19 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 8 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin