Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 16:12, 05 Gru 2008    Temat postu:

BasiaK. napisał:
Kiedy będzie CO? 3-bit? Czyżby łakomczuch był z Ciebie?

Ależ skądże Shocked Ja tylko cholernie lubię słodycze Smile Very Happy Laughing

Cytat:
Masz rację - kajmak, a nie karmel... karmel to z ciastkiem i czekoooolaaaadą

Dla mnie karmel to taki roztopiony, lekko przypalony cukier do zapalanki Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:13, 05 Gru 2008    Temat postu:

Ale kusicie tymi opisami, a ja na diecie... Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:18, 05 Gru 2008    Temat postu:

Jak każda hi, hi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Pią 22:22, 05 Gru 2008    Temat postu:

Zimą się diety nie stosuje, bo organizm musi mieć zapasy które przetwarza na ciepło - tej wersji się trzymajmy;-)

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez BasiaK. dnia Pią 22:38, 05 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:28, 05 Gru 2008    Temat postu:

BasiaK. napisał:
Zimą się diety nie stosuje, bo organizm musi mieć zapasy z które przetwarza na ciepło - tej wersji się trzymajmy;-)



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:33, 05 Gru 2008    Temat postu:

popieram!

Magda odpusc sobie pod stosem zimowych ubran nie widac nic Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:41, 05 Gru 2008    Temat postu:

kesse napisał:
Magda odpusc sobie pod stosem zimowych ubran nie widac nic Wink


Hehehe Smile No niby racja, ale sylwester tuż tuż...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aśka Axelowa
Rutyniarz


Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 968
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piła

PostWysłany: Sob 10:18, 06 Gru 2008    Temat postu:

BasiaK. napisał:
Asiu, a ile tych orzechów ma być na paczkę ryżu i te dwa filety?

Z 10, 15 deko starczy, o ile nie będzie się ich wyjadać przed wrzuceniem do sałatki... Wink co ja zawsze czynię, dlatego od razu kupuję więcej... Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Sob 12:58, 06 Gru 2008    Temat postu:

Dziekuję za wyjaśnienie:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:51, 14 Gru 2008    Temat postu:

Jestem ciekawa jakie potawy podaje się u Was na Wigilię.
W moim rodzinnym domu:
- zupa grzybowa z kaszą, jest smaczna tylko w tym dniu
- karp smażony (ale nie w cieście) - jak wyżej
- pierogi z kapustą Very Happy
- grzybki w cieście Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
- kompot z suszu
- łazanki
To stałe pozycje, reszta jest modyfikowana z różnych przyczyn.
Pamiętam jak pierwszy raz robiłam kompot z suszu, już "na swoim". Pierwsza gwiazdka już tuż tuż - zalewam susz a małżonek przeglądający książkę z przepisami czyta "susz namaczać 24h" Shocked Smile Ugotowaliśmy bez namaczania i był super.
Nie ma się może czym chwalić, bo sie pogrąże w Waszych oczach ale mi się przypomniało jak baardzo dawno temu, w czasach podstawówki, chciałam zrobić piernik. Jak dobra gosposia rozłożyłam wszystkie potrzebne składniki na stole, odmierzyłam potrzebne ilości i wrzuciłam do makutry. A potem czytam "masło rozpuścić z dodatkiem...'' Wyszedł taki a'la murzynek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
BasiaK.
Rutyniarz


Dołączył: 16 Mar 2008
Posty: 870
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzębie Zdrój

PostWysłany: Nie 23:19, 14 Gru 2008    Temat postu:

U nas pomieszanie z poplątaniem, bo na Wigilię są potrawy moje (czyt. śląskie) i mężowe:) Na stole znajdą się:
- barszcz z uszkami
- makówki
- kluski z makiem
- moczka
- pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta z grochem (w opcja dla mnie - z czerwoną fasolą
- karp smażony
- ryba w pieczarkach
- filety rybne z zalewie na ostro
To podstawa. Do tego dojdą słodkości: piernik z marchewki i różne małe pierniczki. I pewnie jeszcze coś, ale teraz nie pamiętam:)

W tym roku sprężyłam się i w końcu napisałam sobie porządnie te wszystkie świąteczne przepisy do zeszytu, bo dotychczas poniewierały się na jakichś karteczkach:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:24, 14 Gru 2008    Temat postu:

My mamy w Wigilę takie potrawy:
-3 zupy (grzybowa z łazankami, rybna i grochówka)
-2 rodzaje pierogów: z kapustą i grzybami oraz ruskie z białym serem
-karp smażony, ziemniaki i 2 kapusty-z grochem i zwykła
-kompot z suszu

Potem w 1,2 dzień Świąt na obiad jemy karpia i to co zostało z Wigilii, makówki obowiązkowo podjadamy cały czas Smile

Aha do tego obowiązkowo robimy domowy pasztet (pyyychaa), babcie robią ciasta i pierniki.

Ja najbardziej czekam na zupę grzybową i pierogi z kapustą na Wigilię


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ariena dnia Nie 23:32, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:28, 14 Gru 2008    Temat postu:

Proszę mnie oświecić co to są makówki i moczka. Kluski z makiem i bakalimii to u nas łazanki.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:29, 14 Gru 2008    Temat postu:

A można spytać co to jest moczka?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ariena
Rutyniarz


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 546
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gliwice
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:41, 14 Gru 2008    Temat postu:

Makówki pochodzą ze Śląska. Robi je zawsze moja babcia ale nie wiem dokładnie jak. Napisze tyle co wiem. Mak zmielony prawdopodobnie namacza się w mleku, miesza z miodem, bakaliami, orzechami, rodzynkami. W sklepie kupuje się tzw chałkę czyli słodką bułkę którą się kroi na plastry, namacza w mleku. Układa się chałkę w naczyniu i warstwami przekłada z masą makową -chałka, mak, chałka mak itd. Na górze jest warstwa maku. trzyma się to w lodówce i wcina.
Tu znalazłam dokładny przepis: [link widoczny dla zalogowanych]

A moczka to sama nie wiem co to jest bo nie jadłam.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ariena dnia Nie 23:44, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 7 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin