Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:22, 17 Sty 2009    Temat postu:

Ciasta i ciasteczka:

Pani Walewska


Ciasto kruche:

-30dag mąki
-20dag tłuszczu (masło lub margaryna)
-10g cukru pudru
-6 żółtek
-Cukier waniliowy
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto podzielić na pół i schłodzić. Schłodzone ciasto upiec na złoto. Upieczone placki posmarować dżemem położyć pianę na to orzechy zapiec na złoto.

-1 słoiczek dżemu ((kwaśnego najlepiej porzeczkowego (ja używam własnej roboty)

Piana:
-6 białek
-30dag cukru pudru
-10 dag orzechów

Krem:

-1/2 l mleka
-4 łyżki cukru
-Cukier waniliowy
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka


Pierożki na słodko

(obiecałam Oli i zapomniałam Embarassed)

Składniki:

-3 łyżki śmietany
-3 szk. mąki
-1 margaryna
Szczypta proszku do pieczenia
Marmolada lub czekolada do środka. Z czekoladą to taka jak nutella ale ja wybieram tą tańszą i jest bardzo dobre (po co kasę tracić Smile jak i tak będzie dobre). Nie używać dżemu bo się spali!

Zagniatamy ciasto. Lepimy pierożki (ciasto jest takie klejące ale nie używamy mąki) i do środka schłodzoną czekoladę lub marmoladę (mogą być jabłka takie jak do szarlotki).


Kulki


Składniki:

-5 paczek herbatników zmielić maszynką
-1 masło
-1 szk. Cukru pudru
-2 łyżki kakao
Zapach waniliowy
Spirytus do smaku (dobre jest też malibu czy likier ale ja używam naprawdę w małych ilościach- niepełnoletnia Smile )

Składniki zagnieść i formować kulki obtoczyć w herbatnikach lub wiórkach kokosowych, lub orzechach. (oczywiście zmielonych) Idealne do kawy, na spotkania bardzo szybko się robi.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:02, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:24, 17 Sty 2009    Temat postu:

No dobra nie daje mi to spokoju Rybę po greku najlepiej przygotować dzień przed spożyciem


*zielona papryka
*czerwona papryka
*2 marchewki
*2 pietruszki
*mały seler
*4 cebule
Ja kroje wszystko w paseczki podsmażyć do miękkości przyprawić sól pieprz ziołowa ziele angielskie liść laurowy koncentrat też jest dobry ja dodaje pomidory z puszki przekładam rybę warzywami i zostawiam w zimnym na dobę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wandalka17
Rutyniarz


Dołączył: 15 Cze 2008
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:28, 17 Sty 2009    Temat postu:

Dzięki Jolu za przepis na pierożki Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:30, 17 Sty 2009    Temat postu:

Jola66 napisał:
Właśnie mam w domu jak chcesz to mogę wrzucić.

Jola. Świetny pomysł. Podrzuć trochę to spróbuję Very Happy

Cytat:
Składniki:
-6 dużych marchewek
-3 pietruszki
-malutki seler
-pięć dużych cebul
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
Podsmażamy cebulę. Warzywa trzemy na tarce i podsmażamy razem z cebulą, dusimy aż warzywa będą miękkie na końcu dodajemy łyżką koncentratu i przyprawy pieprz i sól- ja nic więcej nie dodaję. No i oczywiście ryba ale to już chyba wiadomo Smile

Jak dla mnie to chyba za mało pomidorowo więc sama rozumiesz, że musisz podrzucić do degustacji


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:36, 17 Sty 2009    Temat postu:

hihih Smile

Że ja zapomniałam o tym wątku Sad mam mase przepisów! co tylko chcecie. Od sałatek po ciasta i ciasteczka od jajecznicy z serem po szyszki. Smile Smile Zaraz wkleję zdjęcie Walewskiej bo właśnie wczoraj robiłam Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 16:37, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 16:41, 17 Sty 2009    Temat postu:

Wafelki z wiórkami

Składniki:

-2 paczki wiórek kokosowych
-1 szk. Cukru pudru
-3 żółtka
-1 jajko
-1 łyżka masła

To utrzeć potem dodać wiórki.
Wafle powycinać kieliszkiem na małe kółeczka. Nakładać masę i zapiec 180 C- 30 min. na złoto. Pychota! Cały dom to uwielbia Smile

A jeśli zostaną nam białka to po co marnować? Zróbmy Bezy! Smile

Bezy

Składniki:

-1 białko
-10 dag cukru
-kilka kropel cytryny lub kwasek cytrynowy- nie koniecznie niektórzy nie lubią Smile

Ubić białka z cukrem (razem- wtedy są lepsze) i dodać cytryny wedle uznania. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nakładać białka w szprycę i formować beziki lub po prostu łyżką jak nie mamy szprycy Smile. Potem wstawiamy beziki do pieca na 130 stopni i tak przy uchylonym piecu suszyć przez 1 godz. (jeżeli ktoś lubi takie bardziej miękkie to na 30 min.) potem piec wyłączyć z zostawić tak na kilka godzin. Działa to na zasadzie 1 białko na 10 dag cukru. Jeśli dodamy mniej cukru będą się rozpadały.



Walewska:

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Pycha Smile !


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:03, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:09, 17 Sty 2009    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

to dzisiejsze wyczyny
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]
to wczesniejsze ślimak
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 18:12, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:23, 17 Sty 2009    Temat postu:

Łał pycha! A przepisy? Trzeba wypróbować. Ślicznie wyglądają i pewnie równie wybornie smakują! Smile Smile Co to za ciasteczka? Wyglądają wystrzałowo! Zaskakująca ilość! Smile Masz cukiernię? Laughing Cool

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Sob 18:43, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:32, 17 Sty 2009    Temat postu:

Sałatka Gyros

składniki:

- pierś z kurczaka
- sos sojowy
- przyprawa "gyros"
- pół szklanki startego sera
- ogórek kiszony
- pół kapusty pekińskiej
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka ketchupu z bazylią i oregano (Hellmann's)
- sól i pieprz
-cebula

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i polać sosem sojowym. Odstawić na 20 minut. W tym czasie pokroić kapustę, ogórka i cebulę (obraną oczywiście) zetrzeć ser jeśli jest w kostce. Zrobić sos: zmieszać ketchup, majonez i jogurt. Kurczaka usmażyć na oliwie. Dodać do pokrojonych warzyw i sera. Odsączyć kukurydzę, dosypać. Całość polać sosem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ja układam to warstwami w szklanym przezroczystym naczyniu zyskuje wtedy na estetyce i na wierzch dodaję ser, paprykę, pokrojony szczypiorek żeby stworzyć taki kontrast Smile

Lukrowane koła

Składniki:

-20dag masła
-20dag cukru pudru
-20dag mąki (1 szk.)
-4 jajka (białka ubić)
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka octu
Masło + cukier + żółtko ubić mikserem. Potem dodać kakao+ proszek do pieczenia + ocen + mąka. To łączymy mikserem. Na koniec dodajemy pianę z białek, łączymy łyżką.

Lukier:

-30-40 dag cukru pudru
-3 łyżki wody
-4 łyżki spirytusu
To zagotować i smarować ciasto. Gotowe ciasto pokroić na małe ciasteczka różnych kształtów my robiłyśmy księżyce lub koła. Z księżycami to zostaje dużo ciasta więc lepiej jakieś proste wzory kwadraty koła itp. Smile


Szyszki

Składniki:

-1/2 margaryny
-10 gad toffi
-10 dag krówek
-2 paczki ryżu prażonego
-3 łyżki kakao
Cukierki rozpuścić dodać margarynę, kakao zagotować odstawić z ognia wsypać ryż formować szyszki. Zdarza się że szyszki wychodzą twarde jak skała a czasami mięciutkie ale nie jest to zależne od nas. Jadłam kiedyś na wigilii klasowej takie twarde że się gryźć nie dało Smile ale mama mi mówiła że to już tak jest. Smile


Pieguski Stelmaszki

Składniki:

-4 jajka
-1 1/4 szk. Cukru
-2 1/2 szk. Mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 masła
Wiórki kokosowe (my zawsze dodajemy żeby miało ciekawszy smak ale to już zależy od Was)
Rodzynki, czekolada, orzechy itp. (zależy co chcecie dodać Smile )

Zagnieść ciasto dodając: rodzynki i czekoladę, lub samą czekoladę lub same rodzynki, orzechy wedle uznania Smile oczywiście wszystkie składniki muszą być pokrojone.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jola66 dnia Nie 17:04, 18 Sty 2009, w całości zmieniany 8 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:46, 17 Sty 2009    Temat postu:

ciasteczka
*0,5 kg mąki
*30 dag tłuszczu ( margaryna i smalec)
*5 żółtek w tym 3 gotowane 2 surowe
*4 łyżki cukru pudru
*cukier waniliowy
proszek do pieczenia
śmietana
Wszystkie składniki zarobić dodać śmietanę aby było wolniejsze jak na pierogi wychłodzić
wałkować ciasto wykrawać ciasteczka piec w 180 ' w termoobiegu 15 minut
Przekładać masami lub marmoladą dekoracja według uznania


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:49, 17 Sty 2009    Temat postu:

Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Daraka83
Ekspert


Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 1267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Oborniki Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:56, 17 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie


elu chyba bedę musiał coś u Ciebie zamówić .... albo wprosić się na kawkę - przepysznie wyglądają twoje słodkości Laughing Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:57, 17 Sty 2009    Temat postu:

narbutka napisał:
Nie posiadam cukierni ale często piekę na zamówienie


Tak tez myślałam. A szkoda że nie posiada Pani Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:08, 17 Sty 2009    Temat postu:

Przepis na rureczki
*0,5 kg mąki
25 dag margaryny
0,25 l śmietany gęstej śmietany
Po wysiekaniu i wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minutek rozwałkować jak na pierogi kroić paski zawijac na rurki i piec na złoty kolor
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Babeczki
*60 dag maki
*30 dag margaryny
*20 dag cukru pudru
*6 żółtek
2-3 łyżki śmietany
zarobić schłodzić wykrawać szklanką koła i wkładać do foremek wypiekać na złoty kolor
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez narbutka dnia Sob 19:16, 17 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jola66
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 489
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:42, 17 Sty 2009    Temat postu:

Zapiekanka z makaronem.

Składniki:
- paczka makaronu świderki lub muszelki (500 g),
- 300 g mielonego mięsa,
- ser żółty,
- mleko 1,5 szklanki,
- oregano,
- mąka,
- czosnek,
- cebula,
- pomidory w puszce,
- koncentrat,
- sól, pieprz, chili.


Gotujemy makaron, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na patelni smażymy celbulę i czosnek dodajemy mięso mielone pomidory w puszce trochę koncentratu. Doprawiamy do smaku. Do dużego garnka wlewamy mleko dodajemy, mąkę (2 łyżki), łyżkę masła i połowę startego sera oraz oregano. Do tego wrzucamy ok. 70 % makaronu. Wyłączamy gdy się te składniki połączą.

Do naczynia żaroodpornego na dno dajemy makaron przygotowany w sposób podany powyżej na to wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzch układamy pozostały makaron i posypujemy startym serkiem.

Zapiekać około 25 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 11 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin