Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karolka
Rutyniarz


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bełchatów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:08, 18 Mar 2010    Temat postu:

Mateusz, leepiej nie, jeszcze jakieś spięcie spowodujesz Laughing

niestety nie znam więcej przepisów na kokosowe ciasta, a chętnie bym coś wstawiła Very Happy
Ale bójcie sie! zaczynam uczyć się gotować, piec, etc Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:54, 04 Cze 2010    Temat postu:

Moje cannelloni

Potrzebujemy:

makaron cannelloni
ok. o,5 kg mięsa mielonego
czosnek w kostce
bazylia
pieczarki
sos do spaghetti
pomidory
żółty ser

Mięso wkładamy do miski , dodajemy 2 kostki czosnku (lub wiecej) oraz bazylie. Wszystko mieszamy ze sobą.
Mięso i pieczarki (starte) podsmażamy na patelni. (ja smażyłam osobno).
Pieczarki mieszamy z mięsem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory zalewamy wrzatkiem aby skórka odeszła. Kroimy na grubsze kawałki.
Ser żółty trzemy.
Bierzemy makaron canneloni i nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wykładamy pomidory. Na wierzch posypujemy serem a następnie zalewamy sosem.

Pieczemy w 180 st z termoobiegiem przez 25 min.

<b> Smacznego!</b>

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:57, 04 Cze 2010    Temat postu:

kesse napisał:
Moje cannelloni

Potrzebujemy:

makaron cannelloni
ok. o,5 kg mięsa mielonego
czosnek w kostce
bazylia
pieczarki
sos do spaghetti
pomidory
żółty ser

Mięso wkładamy do miski , dodajemy 2 kostki czosnku (lub wiecej) oraz bazylie. Wszystko mieszamy ze sobą.
Mięso i pieczarki (starte) podsmażamy na patelni. (ja smażyłam osobno).
Pieczarki mieszamy z mięsem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory zalewamy wrzatkiem aby skórka odeszła. Kroimy na grubsze kawałki.
Ser żółty trzemy.
Bierzemy makaron canneloni i nadziewamy uprzednio przygotowanym farszem.
Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła wykładamy pomidory. Na wierzch posypujemy serem a następnie zalewamy sosem.

Pieczemy w 180 st z termoobiegiem przez 25 min.

<b> Smacznego!</b>

[link widoczny dla zalogowanych]


Wygląda nieźle i chyba pracochłonne tez nie jest Cool . Towarzystwo mam ale szampana nie dostaną Surprised
Zresztą ja jestem prymityw więc jakąś "byczą krew" lub którąś z ostrzejszych Sofii bym też preferował Very Happy Trzeba będzie się przymierzyć Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:05, 04 Cze 2010    Temat postu:

Jerzy myślę , że na pewno nie można zaliczyć tego do dań szybkich, ale też nie do tych najbardziej pracochłonnych. Samo przygotowanie składników jednak chwilkę trwa... no i nabicie rurek farszem również, ale myśle , że jeśli Ty szykowałbyś tylko dla siebie to połowa mniej składników i rurek daje na pewno znacznie krótszy czas przygotowania Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
.:OLIWKA:.
Ekspert


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa/Bemowo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:11, 04 Cze 2010    Temat postu:

Mniam mniam też robię cannelloni...mmm i podobnie lasagne. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:25, 04 Cze 2010    Temat postu:

kesse napisał:
Jerzy myślę , że na pewno nie można zaliczyć tego do dań szybkich, ale też nie do tych najbardziej pracochłonnych. Samo przygotowanie składników jednak chwilkę trwa... no i nabicie rurek farszem również, ale myśle , że jeśli Ty szykowałbyś tylko dla siebie to połowa mniej składników i rurek daje na pewno znacznie krótszy czas przygotowania Wink
jakie dla siebie jakie dla siebie Shocked
Ja mam towarzystwo dla którego warto to robić Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:47, 06 Cze 2010    Temat postu:

ludzie jestem na diecie proteinowej nie mogę wcinać takich luksusów !!! Smile
ale podam wam przepis na super lazanię

Lazania Kingi

makaron lasagne (prostokąty)

Ingrediencje na mięso w sosie pomidorowym:

0,5 kg wołowego mięsa mielonego (kupuje takie paczki w Lidlu, bo wolowe rzadko sie spotyka)
2-3 cebule
kilka ząbków czosnku
2 puszki pomidorów bez skóry
oliwa
szczypta chilli
tymianek, bazylia, oregano, pietruszka
sól, pieprz

Mięso podsmażyć na oliwie z czosnkiem i częścią przypraw. Osobno zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
W rondlu zagotować zawartość pomidorów z puszki, po 10 min. wrzucić zesmażoną cebulę i mięso oraz resztę przypraw. Gotować jeszcze parę minut, aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Sól dodać pod koniec do smaku.

Ingrediencje na sos beszamelowy:
1-2 łyżki masła (ja daję dużo)
trochę mąki (proporcjonalnie do masła)
1/2 szklanki mleka wymieszana z
1/2 szklanki rosołu (rozpuszczam pół kostki rosołowej)
szczypta gałki muszkatołowej
starty żółty ser

Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Od razu zacząć stopniowo dolewać ciepłą, przygotowaną wcześniej mieszankę mleka i rosołu jednocześnie mieszając cały czas trzepaczką - rózgą (nie rysuje patelni, a świetnie radzi sobie z grudkami). Gdy pozbędziemy się grudek, dodać starty ser i wymieszać.


Na blasze lub w naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, beszamel, mięso w pomidorach. Ostatnia warstwa to makaron polany beszamelem. Jeśli makaron jest suchy, to piec około 40 min. Żeby było szybciej, można go wcześniej zalać na parę minut wrzątkiem. Temp. pieczenia: ok. 220 stopni.

Smacznego!

Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:04, 06 Cze 2010    Temat postu:

mroziaczek napisał:


Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Smile
Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni Surprised

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
.:OLIWKA:.
Ekspert


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 1966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa/Bemowo
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 0:31, 07 Cze 2010    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
mroziaczek napisał:


Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Smile
Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni Surprised


Nie trzeba ja też tak robię. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olinka
Ekspert


Dołączył: 08 Sie 2007
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:06, 07 Cze 2010    Temat postu:

Ewelina nie mam nic na obiad a to Twoje danie wygląda na bardzo smaczne... może podeślij mi piorytetem Very Happy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:11, 07 Cze 2010    Temat postu:

Ola to było z piątku i obawiam się , że nic nie zostało Very Happy Danie na dziś to gołąbki od teściowej Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:50, 09 Cze 2010    Temat postu:

Jerzy Włodarczyk napisał:
mroziaczek napisał:


Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Smile
Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni Surprised


nie a powinnam ? takie też było bardzo dobre Twisted Evil


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:52, 09 Cze 2010    Temat postu:

mroziaczek napisał:
Jerzy Włodarczyk napisał:
mroziaczek napisał:


Stopić na patelni masło, dodać mąkę ("zasmażka"). Smile
Nie podsmażasz wcześniej mąki na patelni Surprised


nie a powinnam ? takie też było bardzo dobre Twisted Evil

Wydaje mi się, że sos ostrości nabiera. Ale wiesz przecież Anno, że to zależy tylko od tego co kto lubi


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jerzy Włodarczyk dnia Pią 1:11, 11 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 15:49, 10 Cze 2010    Temat postu:

ja lubię Ciebie Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Galomin - sioło k/Płońska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 1:16, 11 Cze 2010    Temat postu:

mroziaczek napisał:
ja lubię Ciebie Smile


No to ładnie mnie teraz Anno urządziłaś Crying or Very sad
będę czuł się przedmiotowo Sad

Jerzy Włodarczyk napisał:
Wydaje mi się, że sos ostrości nabiera. Ale wiesz przecież Anno, że to zależy tylko od tego co kto lubi


Był biernik ale nieosobowy Laughing Laughing Laughing

Ale ja i tak Ciebie lubię Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 19 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin