Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DorotaKicia
Miłośnik goldenów
Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Malbork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:17, 23 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
mmm...uwielbiam dobrze zjeść !!!
Ten wątek coraz bardziej mi się podoba
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
narbutka
Goldeniarz
Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przybówka Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 11:01, 04 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Kochani moi widzę ze rozkręciliście się na dobre z tym gotowaniem bardzo mi się to podoba oj i ja muszę tu zabłysnąć bo widzę konkurencie w gotowaniu !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 15:39, 04 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
narbutka napisał: | Kochani moi widzę ze rozkręciliście się na dobre z tym gotowaniem bardzo mi się to podoba oj i ja muszę tu zabłysnąć bo widzę konkurencie w gotowaniu !!! |
A w dodatku dawno Cię nie było
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:04, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
A ja tak czytam i czytam i nie wiem, co na obiad zrobić
Postawiłam jednak na przepis Saidy z ciastem francuskim, do tego dorzucę sałatkę a na deser sernik na zimno z brzoskwinkami
Mam nadzieję, że mi się uda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:10, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Madzia obiad o 20ej ?
Ciastko Saidy ekstra , ja polecam zrobic z tego kwadraciki i posklejać mi wychodzi 8 sztuk.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:19, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | Madzia obiad o 20ej ?
|
Och nie dziś Choć jak tak czytam to bym z chęcią przechrupała W tygodniu zrobię
Chciałam cos takiego "wow", mam nadzieję, że się uda
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:27, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
to się nie może nie udać.
W piekarniku z termoobiegiem ja zawsze daje okolo 180st i 25 min i jest ok, czasem trzeba pilnować bo wystarczy 22 minuty a pozniej sie ciut moze przypalic.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:31, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
kesse napisał: | to się nie może nie udać.
W piekarniku z termoobiegiem ja zawsze daje okolo 180st i 25 min i jest ok, czasem trzeba pilnować bo wystarczy 22 minuty a pozniej sie ciut moze przypalic. |
Nie mów! Ja jestem takie antytalencie kulinarne, a ten przepis mi się wydał prosty Kurde, może jednak spróbuję czegoś sprawdzonego...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kesse
Przyjaciel forum
Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: dolny śląsk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:36, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
No Madzia mija te 20 minut i mozna luknąć przez szybke czy wierzch sie nei przypiekł za bardzo. No, ale 25 minut to jest tak okej (bez nagrzewania piekarnika).
Spróbuj, raz zrobisz i nie bedziesz chciala przestac , pyyycha. Ja tez mało gotuje a to uwielbiam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Magda&Lucky
Przyjaciel forum
Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świecie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:42, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Spróbuję Jak nie wyjdzie to zostawię sobie coś "na wszelki wypadek"
Dzieki, Ewelinko
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
saida
Przyjaciel forum
Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:56, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Magda&Lucky napisał: |
Chciałam cos takiego "wow", mam nadzieję, że się uda  |
Magda uda się !!, nawet antytalenciu kulinarnemu wychodzi , a zobaczysz jakie efektowne, szybko się robi, a przy okazji pychotka
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
karolka
Rutyniarz
Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bełchatów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 23:39, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
To ja, jako największe beztalencie kulinarne, załączam przepis na moje pierwsze przygotowane samodzielnie ciasto. i musze przyznać, zaje.ste łatwe do przygotowania, niedrogie. polecam wszystkim, otooo..
Rafaello
składniki:
pół litra mleka
2 żółtka
150g wiórek kokosowych
2 paczki krakersów
Cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 margaryna Kasia
1/2 masła roślinnego
jak już to wszystko uskładamy..
W zimnym mleku mieszamy dokładnie żółtka, mąki, cukier waniliowy i zwykły. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania, cały czas mieszając (powinno stopniowo gęstnieć). Kiedy zgęstnieje, dodajemy wiórki kokosowe, resztkę zostawiamy na posypkę GOtujemy cały czas mieszając (co by wiórki rozmiękły) jakieś 5-10 min.
Później powstały krem stuuudzimy. Po wystudzeniu ukręcamy z margaryną i masłem roślinnym.
Na koniec oczywiście na blasze układamy warstwami (zaczynając od krakersów, radzę ). Mi wyszły 3 warstwy, ale to już zależy od blachy na koniec posypujemy wiórkami, do lodówki, i włala.
Dodam, że dla mnie najtrudniejszym elementem było położyć pierwszą warstwę kremu, żeby wszystkie krakersy były na swoim miejscu (lubią się kleić, skubane)
więc to świadczy o poziomie trudności ciasta.
Polecam, polecam, polecam. Pysznościowe
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez karolka dnia Nie 23:40, 14 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
karolka
Rutyniarz
Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bełchatów Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:10, 17 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
troche pozno, ale zawsze coś
załączam zdjęcie wyżej opisanego ciasta
Może nie jest to pokazowe ciasto, ale smaczniusie
(baardzo podobne w smaku do firmowych Rafaelków)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez karolka dnia Śro 22:13, 17 Mar 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jerzy Włodarczyk
Przyjaciel forum
Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 21693
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 30 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galomin - sioło k/Płońska Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 0:45, 18 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Wróciłem właśnie z imienin. ale to mi wygląda bardzo apetycznie i chyba jest smaczniejsze niż gnioty które tam podali
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
emdżej
Ekspert
Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sosnowiec Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 10:58, 18 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Karolka, litoooości! Ja uwielbiam wszystko co kokosowe. Chcesz żebym klawiaturę ochlapał ślinką?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|