Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:59, 17 Sie 2009    Temat postu:

Madzia to kurczak w cieście francuskim. Pychoootaaaaa, a do środka dajesz według uznania, ja dałam piers z kurczaka i do tego ser oraz pieczarki.
Polecam


http://www.goldenretriver.fora.pl/hyde-park,17/fajne-przepisy-kulinarne,2022-60.html


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Lucky
Przyjaciel forum


Dołączył: 08 Wrz 2006
Posty: 2976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świecie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:35, 31 Sie 2009    Temat postu:

Chyba sobie podrukuje te Wasze przepisy

Mnie ostatnio wzięło na pieczenie i gotowanie Chyba przez to, że mam dziś pierwszy wolny dzień i nadmiar wolnego czasu.

Powiem szczerze, że dziś to już chyba tylko naleśniki z twarogiem zdążę zrobić


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matero
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:27, 29 Wrz 2009    Temat postu: Aromatyczny kurczak w warzywach...

AROMATYCZNY KURCZAK W WARZYWACH
Zainspirował mnie program "Nigella gryzie"

SKŁAD:
2 ząbki czosnku w całości
cebula w całości /ćwiartki/ - NAJLEPIEJ CZERWONA
2 ziemniaki / przekroić w ćwiartki/ MOGA BYĆ W ŁUPINKACH I MŁODE
Papryka -paski
Udko z kurczaka
Przyprawy - sol pieprz majeranek, bazylia
Oliwa z oliwek
WINO np.Tokaj
Woda



Udko na 2 godziny wcześniej oprószyć ziołami

Składniki umieścić w rękawie

Dodać oliwe i 4 łyżki wina + wody

Wstawić do piekarnika 160 st. na ok. 1 godzinę
W TYM CZASIE MOŻNA np. OBEJRZEĆ MECZ SIATKÓWKI... Z ZAPRZYJAŹNIONYM GOLDENKIEM...

Na 10 min przed zakończeniem rozciąć rękaw aby się wszystko zarumieniło.

SZYBKO * SMACZNIE * AROMATYCZNIE


ZAPRASZAM DO MOJEJ GALERIII


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez matero dnia Wto 23:50, 29 Wrz 2009, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matero
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:13, 16 Paź 2009    Temat postu:

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM




Składniki
dla 2-4 osób

2 płaty surowego łososia,
3-4 nieduże ziemniaki,
25-30 dag pieczarek,
1 cebula (*może być bez cebuli),
1 spora cukinia,
mozarella light– ok. 40-50 dag (ja daję 3-4x125 g),
tymianek, pieprz cytrynowy, cytryna, sól,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min

1. Ziemniaki podgotować, pokroić w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić, podsmażyć z tymiankiem. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę, natrzeć pieprzem cytrynowym i skropić cytryną. Cukinię obrać (jak młoda - nie), wyjąć pestki, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wyglądają dobrze jeśli się je pokroi niezbyt drobno- najlepsze są kostki ok. 2x2 cm. W naczyniu żaroodpornym układać warstwy: ziemniaki - posolić+potymiankować, pieczarki, cukinia- posolić+potymiankować, łosoś- posolić+potymiankować. Na wierzch położyć pokrojoną mozarellę, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika 180 st.C (termoobieg 160 st.C) na ok. 20 minut. Zdjąć pokrywę z naczynia, wstawić odkryte na dalsze 10 minut.

2. Po tym czasie sprawdzić - jeśli ryba jest upieczona - można jeść Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:16, 16 Paź 2009    Temat postu:

mmmmm, ślinka leci! na pewno zrobie w przyszłym tygodniu Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matero
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:23, 16 Paź 2009    Temat postu:

Polecam ten przepis.
Zamiast cebuli użyłem por /lepszy smak/
Koniecznie trzeba sos koperkowy zrobić. Dodatek kapusta kiszona.
I jeszcze następnym razem cukinię jednak lekko podgotuję, jakaś sucha wyszła.
A poza tym super danie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:25, 16 Paź 2009    Temat postu:

Ja lubię cukinię, rybkę pewnie wybiorę inną Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 20:29, 16 Paź 2009    Temat postu:

A można zrobić tą zapiekankę w wersji mięsnej? Bo moje chłopisko antyrybne Confused

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matero
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:27, 17 Paź 2009    Temat postu:

saida napisał:
A można zrobić tą zapiekankę w wersji mięsnej? Bo moje chłopisko antyrybne Confused

Myślę, że dobrze przyprawione piersi z kurczaka w kostce lub mielone nadaje sie do modyfikacji tego przepisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
matero
Starszy goldeniarz


Dołączył: 28 Sie 2009
Posty: 362
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: WIELKOPOLSKA CENTRALNA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 0:47, 04 Gru 2009    Temat postu:

KURCZAK W SOSIE HOLENDERSKIM



Składniki
2 Piersi z kurczaka(lub innego mięsa drobiowego)
200g świeżych pieczarek
1 cebula,olej do smażenia,przyprawy
100g boczku wędzonego
1 puszka groszku z marchewka / JA UŻYŁEM MARCHEW MROŻONĄ I BROKUŁU MROŻONE/
1 sos holenderski w kartoniku
150g sera tartego





WYKONANIE:
Piersi pokroić w większa kostkę i podpiec na oleju z przyprawami(pierz,Vegeta,ostra przyprawa sol,papryka)i przełożyć do wysokiej formy.
W tym samym garnku przesmażyć pieczarki z cebula trochę przyprawić.Posypać nimi piersi z kurczaka.
Przesmażyć boczek i posypać pieczarki.
Następna warstwa to groszek z marchewka bez wody.
To wszystko polać sosem holenderskim. Wszystko zapiec około pól godziny w piekarniku na 180 stopni do momentu jak ser sie zrumieni.







Danie można przygotować dzień wcześniej lub parę godzin przed podaniem.Bezpośrednio przed podaniem zapiec.
Potrawę podajemy z pieczywem lub z sałatą.







Najlepiej smakuje spożywane w dobrym towarzystwie i przed dobrym filmem...Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:27, 20 Sty 2010    Temat postu:

Matko Chrystusowa zaraz umrę z odwodnienia bo dostałam ślinotoku Smile Mam już spis obiadów na najbliższy miesiąc Very Happy ale żeby nie gadać bez sensu to też podam przepis na dietetyczny ryż po kantońsku:
Składniki:

ryż
pierś kurczaka
papryka czerwona
dymka
groszek cukrowy
czosnek
jajko
olej sezamowy
sos sojowy
sos sweet chilli
imbir
kolendra
sezam

Gotujemy ryż, i odcedzamy. Smażymy kurczaka z czosnkiem i imbirem, dodajemy groszek, pokrojoną w paski paprykę i dymkę. Wsypujemy ryż i krótko smażymy. W miseczce rozbijamy jajko. Robimy miejsce na patelni i wlewamy jajko, czekamy aż się zetnie i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną kolendrę i posypujemy sezamem.

Sos

Mieszamy po dwie łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego i sosu chilli i dokładnie mieszamy, polewamy ryż.
Smacznego Smile

A na deser napiszę przepis który w hotelu w którym pracowałam sprzedawał się przez pierwsze 10 min Smile

Czekoladowy pudding z lodami waniliowymi

Składniki

300g gorzkiej czekolady
300g masła
25g mąki
5 jajek
5 zółtek
150g cukru

Jajka + żółtka + jajka ucieramy na puszystą masę dodajemy mąkę i mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w miseczce postawionej na garnku z gotującą wodą, dodajemy do jajek.
Potrzebujemy male pojemniczki żaroodporne o średnicy ok 5-7 cm i mniej wiecej takiej samej wysokości (jak do sufletów)
Smarujemy pojemniczki masłem i wlewamy masę do połowy wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy 7 min
Wyjmujemy jeszcze gorące z pojemników na talerz i na wierzch nakładamy gałkę lodów
Pudding powinien być surowy w środku Smile
Smacznego Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:32, 20 Sty 2010    Temat postu:

O ja chyba zaraz padnę z głodu!!! A niby jestem po śniadaniu!

Dzisiaj mamy na obiad rybkę a'la matero Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:00, 20 Sty 2010    Temat postu:

A co to za rybka Question bo ja bardzo lubię rybki Darek zresztą też Smile może na piątek bym zrobiła?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:05, 20 Sty 2010    Temat postu:

przepisik masz na tej samej stronce pod nazwą "zapiekanka z łososiem" Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wafel-zwany-ciachem
Rutyniarz


Dołączył: 20 Lis 2009
Posty: 534
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, Westport - Irlandia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 14:15, 20 Sty 2010    Temat postu:

Mniami Smile Dzięki Ewelcia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 16, 17, 18 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 17 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin