Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:02, 16 Lip 2009    Temat postu:

Jakąś godzinkę temu dopiłam tę wczorajszajszą kawkę mrożoną, a teraz same lody wcinałam, więc jutro próba generalna frappe, z tym że lody okazały się czekoladowe, a ja wolałabym waniliowe albo śmietankowe Rolling Eyes

Oj, jak zobaczę fotki drożdżówek to pewnie ślinka pocieknie

a ja mam zamiar zabrać się za zimny torcik serowy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:34, 17 Lip 2009    Temat postu:

Tak jak obiecałam Wink Dodaję fotkę mojego nowego pomysłu
Cynamonowe zawijaski Smile Od nic prostszego - ciasto drożdżowe, rozwałkowane na prostokąt a do środka skarmelizowane orzechy włoskie i cynamon Smile Zawijamy z roladke, tniemy, na blaszke i do piesa, farsz moze być dowolny, np mus jabłkowo cynamonowy, ser z rodzynkami, powidła, czy kto co lubi Smile Oczywiście przed włożeniem smarujemy jajuszkiem żeby się błyszczało ...

A o to co mi wyszło



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:56, 17 Lip 2009    Temat postu:

Shinigami napisał:
Zawijamy z roladke, tniemy, na blaszke i do piesa

noo Basiu pysznie wyglądają i pewnie Shadusiowi by smakowały skoro do piesa miały iść Wink
mniam, aż chciałoby się chrumknąć je przez monitor Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Trampeczka
Administrator
<font color=red>Administrator</font>


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 3142
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Książ Wlkp.
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 0:03, 18 Lip 2009    Temat postu:

O tym samym chciałam pisać, że Shadow na pewno by się ucieszył Laughing

Shini, ale proszę Cię, nie katuj mnie takimi fotkami wieczorem, bo ślinka mi kapie na klawiaturę Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 14:22, 07 Sie 2009    Temat postu:

Hihi, shadowkowi też smakowało i dalej żyje Smile Dziś coś innego o przyzwoitej godzinie ...

Bajaderki:
Gotowy produkt wygląda tak:



Zdjęcie oraz produkt na nim mojego autorstwa!

Jeśli podoba się produkt końcowy, podaję przepis:
Potrzebne nam będą:
- Dwie czekolady (można użyć dwóch mlecznych, ale ja wolę mleczną plus gorzką- jest mniej słodkie)
- 100g migdałów w całości
- herbatniki duża paczka, albo dwie mniejsze (ok 150gram)
- rum
- aromat migdałowy
- słodka śmietanka
- kakao

Wykonanie:
Zaczynamy od migdałów, które musimy sparzyć wrzątkiem - w tym celu zalewamy je całkowicie gorącą wodą, po ok 15 min przystępujemy do ściągnięcia z nich brązowej skórki. Kiedy migdały są już obrane mielimy je/trzemy czy miksujemy w zależności kto jaką metodą dysponuje. Następnie to samo robimy z całością herbatników, możemy je zetrzeć bądź drobno pokruszyć. Dodajemy potarte migdały do pokruszonych herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady, kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją energicznie aby przestygła, kiedy już nie będzie gorąca, dodajemy słodkiej śmietanki - przepisowo ok 3 łyżek z praktyki wiem, że wychodzi tego znacznie więcej, konsystencja ma być gęsta ale płynna. Do czekolady ze śmietanką dodajemy rum ok 5 łyżek, oraz dosłownie dwie kropelki aromatu migdałowego. Do czekolady ze śmietanką, rumem i olejkiem wsypujemy pokruszone herbatniki oraz potarte migdały. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie z masy formujemy kuleczki - nie za duże nie za małe - takie na dwa kęsy . Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w słodkim kakao.
Moja rada, kuleczki najlepiej obtoczyć zaraz przed podaniem, gdyż kakao, się rozpuści i nie będzie tak ładnego efektu...
Z takiej ilości składników uformowałam 50 nie dużych bajaderek na jutrzejsze przyjęcie. Nie obtoczyłam ich jeszcze. Schowałam je do lodówki, jutro przed podaniem obtoczę je w kakao, uprzednio wcześniej je wyciągając aby mogły troszkę z wierzchu się rozpuścić, inaczej kakao nie przylepi się.

Życzę smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:37, 07 Sie 2009    Temat postu:

mmm aż się chce je wyciągnać z tego zdjęcia i zjeść Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:30, 07 Sie 2009    Temat postu:

A ja właśnie sobie popijam frappe własnej roboty, pyszne jest

Kuszą mnie te bajaderki, oj kuszą...Chyba zrobię, bo prezentują się niezwykle apetycznie Dzięki za przepis


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:36, 07 Sie 2009    Temat postu:

O dzięki lila za przypomnienie dawno nie robiłam kawki dla ochłody.
A jak robisz własną?
Ja robie kawe 3 in 1 czekam az wystygnie, do odpowiedniej szklanki nakładam lody smietankowe i zalewam ta zimną kawkę. Dobrze by było miec kruszarke (?) do lodu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:40, 07 Sie 2009    Temat postu:

Ja do robienia frappe używam shakera, mam podobny do tego
[link widoczny dla zalogowanych]

Wrzucam do niego kostki lodu, wsypuję kawy i cukru,dolewam trochę wody, zakręcam i mieszam.
Potem przelewam do szklanki, dodaję mleka i dekoruję bitą śmietaną posypaną kakao. Musze jeszcze spróbować wersji z lodami, ale to też wychodzi pyszne Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Ewa&Duffel dnia Pią 16:42, 07 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:42, 07 Sie 2009    Temat postu:

Stronę wcześniej masz mój przepis na o wiele szybszą "zimną kawkę" bez studzenia kawy...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:48, 07 Sie 2009    Temat postu:

nooo faktycznie, dzięki! gapa jestem

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ewa&Duffel
Przyjaciel forum


Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 4961
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 16:50, 07 Sie 2009    Temat postu:

No w zasadzie mój przepis to praktycznie "ściągnięty" od Shini Wink
Tylko ja robię bez lodów Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kesse
Przyjaciel forum


Dołączył: 07 Sty 2008
Posty: 11852
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dolny śląsk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:06, 16 Sie 2009    Temat postu:

Angela! W piątek myślałam co by tu zrobić w sobote dla gosci no i zdecydowałam sie na Twój "popisowy przepis"

Wyszło suuuper!!!! pychotka aż się pochwalę, zdjecie na blaszce, oczywiscie na talerzy odpowiednio przystrojone wyglądało jeszcze lepiej Wink

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:51, 17 Sie 2009    Temat postu:

No pięknie
a nie mówiłam, że prosty w przygotowaniu, tylko tak trudno wygląda Wink , a jaki smaczny Little thongue man


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda&Fado
Ekspert


Dołączył: 06 Kwi 2009
Posty: 2610
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:55, 17 Sie 2009    Temat postu:

No faktycznie slicznie wyglada, a co to jest? Gdzie ten prezpis, bo nie moge znalźć ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 16 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin