Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:01, 15 Lip 2009    Temat postu:

No to super , dla Łukasza się należy.

eee, tak artystycznie to akurat na focie z przepisu oryginalnego, moje tak ładnie nie wyszło, ale też było niczego sobie bo naprawdę prościutko się robi, a tylko tak "poważnie" wygląda
sałatkę też robiłam według własnego pomysłu: pomidor, papryka, ogórek, sałata lodowa, kukurydza, feta, oliwa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:24, 15 Lip 2009    Temat postu:

Ponieważ jest gorąco, dla mnie za gorąco na po południową kawę ostatnio raczę się frappe i muszę przyznać, że grecy zdecydowanie geniealnie wymyślili żeby pić coś tak orzeźwiającego, stawiającego na nogi a jednocześnie pysznego Smile Przepis nie jest oryginalny, sama wymyśliłam Smile

Będą nam potrzebne :

- kawa rozpuszczalna (jedna kopata łyżeczka wystarcza na wysoką szklankę)
- dwie łyżeczki cukru (lub jeśli ktoś więcej/mniej, zalezy jaką kawkę kto lubi)
- troszeczkę wody
- mleko 3,2%
- mleko niesłodzone takie do kawki, lub słodka śmietanka
- lody - ja preferuję waniliowe lub śmietankowe ale dobrze sprawiają się też czekoladowe lub tofi.

Kawkę rozpuszczalną, cukier i trochę wody mieszamy ze sobą (woda oczywiście zimna). Można to połączyć mieszadełkiem do frappe- wtedy robi się ładna pianka, ale jeśli ktoś nie ma może użyć słoika, ktory zakręca i używa jak shejkera Smile Można też pomieszkać zwyczajnie, ale zajmuje wiecej czasu i cukier bardzo wolno się rozpuszcza w zimnej wodzie. No więc jak już mamy nasz mix z kawy, cukru i wody, przelewamy go do wysokiej szklanki. Dopełniamy mlekiem i mlekiem niesłodzonym zagęszczanym lub śmietanką, jak kto woli i w jakiś poporcjach lubi. Mieszamy, dodajemy 2 gałki wybranych lodów. Udekorować możemy bitą śmietaną lekko opruszoną czekoladą. Drugą możliwością jest zmiksowanie mleka, śmietanki i lodów, zamiast dodawania gałek.
Do wersji z lodami czekoladowymi można jeszcze użyć czekoladowego sosu do lodów, robiąc nim wzorek zpiralny na wewnętrzej stronie szklanki - zacznie ładnie spływać robiąc warstwy w napoju Smile

Czas wykonania - ok 7 min.
Zdjęcia nie mam Smile Ale jak będę robić w najblizszym czasie, to na pewno wstawię Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:32, 15 Lip 2009    Temat postu:

Mniam mniam mniam Basiu Little thongue man ale smaka na taka kawusię mi zrobiłaś.
Mam w lodówce mrożone macchiato (kupne Wink ) ale też i takie składniki co podałaś - jutro spróbuję


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:47, 15 Lip 2009    Temat postu:

Bo ja to mam już tak, że ciągle coś się dzieje i jak nie jedna impreza to druga, a to wesele a to jakaś posiadówa, a że znudziło mi się przynosić kupne rzeczy na imprezy to sama robię a to jakieś drinki a to przekąski lub specjalności bezalkoholowe Smile ale tych co wolą bez...

Stąd też przepis na szybkie i pyszne przekąski z ciasta francuskiego.

Przepis na ciasto francuskie:

Idziemy do BIEDRONKI! i nigdzie indziej Wink i kupujemy ciasto francuskie za 3zł Smile jest najlepsze na świecie! i do pięt mu nie dorastaję te za 15zł z innych marketów. Jak ktoś jest masochistą, to może sam sobie te ciasto zrobić, ale jest pracochłonne i drogie w wykonaniu.

No więc jak już jesteśmy na łowach możemy zaopatrzyć się w ser żółty w kostce i paróweczki (ja używam takich malutkich, nazywam je psimi bo są na jedno kłapnięcie złotowłosego Smile)

Ciasto rozwałkowujemy, radełkiem dzielmy na trójkąty, podstawa trójkąta powinna mieć długiść parówki która będziemy w ciasto zawijać.( w przypaku parówek), lub kwadraciki (w przypadku serka).
Serek trzemy na tarce na grubych oczkach, paróki tniemy na pół a następnie na takie odcinki 3cm - wiecie takie na dwa ugryzienia.
Pokrojone paróweczki zawijamy w trójkąciki z ciasta. Serek kładziemy na kwadraciku i jakoś tam składamy, żeby miało to sens Smile Każy wypracuje sobie taką technikę, jaka dla niego będzie odpowiednia. W przypadku tych serowych, można jeszcze tego serka dać na górę trochę.
Zawinątka smarujemy jajkiem, żeby były złociste i pieczemy wg instrukcji. Kiedy będą złote, parówki przypieczone a serek rozpuszczony możemy wyciągać Smile Czekamy aż ostygnie i smacznego;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:21, 15 Lip 2009    Temat postu:

Shinigami napisał:

Idziemy do BIEDRONKI! i nigdzie indziej Wink

no ba!, sprawdzone i wypróbowane ciasto francuskie

Cytat:
radełkiem dzielmy na trójkąty

co to jest to radełko

no i takieś cuś na obiadek można zrobić Very Happy , ja uwielbiam różne smakości z ciasta francuskiego, można fajnie z nim pokombinować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maciachowa
Goldeniarz


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:37, 15 Lip 2009    Temat postu:

Jako nałogowy zjadacz pomidorów..podsyłam ulubione danie kolacyjne.

Pomidory DUZE po 1-2 sztuki na osobe
ugotowany ziemniak szt 1-2
jajko szt 1 na kilka osob Smile
troche cebuli przesmazonej-zeszklonej na tluszczu (maslo - mniam)
kilkanascie okruszkow tartego sera zoltego na osobe Smile
przyprawy - co komu w sercu gra Smile sol, ziola prowansalskie,albo osobno oregano aromatyczne wielce

Pomidorom scinam kapelusz od strony ogona
Lyzeczka do kawy wydrazyc nalezy nasiona i miazsz
Zostaja nam miseczki pomidorowe..mozna oproszyc sola i zajac sie nadzieniem.
Ziemniaka ugniesc widelcem na papke purre, dodac tluszczu kapke albo bazowac na tym co byl przy podsmazaniu cebuli, cebule, troche tego wydrazonego miazszu nasiennego z pomidora jedno jajko albo nawet pol Smile dodac przyprawy Smile wg wlasnej fantazji.
Wypelnic tym farszem wydrazone pomidory, posypac po wierzchu delikatnie serem i zapiec kilka minut w cieplym piekarniku. Ja nie mam piekarnika i tylko w takim podgrzewaczu do kanape i pizzy podgrzewam ale to ma mala moc wiec kilkanascie minut to trwa Smile))
Moje ulubione danie na kolacje na cieplo w letni dzionek
No i sklada sie z POMIDOROW ktorych osobiscie w sezonie zjadam kilka kg w tydzien Smile

Dawno nie robilam i w zeszlym tygodniu przypomnialam sobie... ach jak ja lubie smak pomidorow na cieplo Smile))
No i idealne dla niespodzianych gosci WEGE Smile))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
balbinka
Glob.Moderator


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 23:50, 15 Lip 2009    Temat postu:

to mówicie, ze w Biedronce mają takie pyszne ciasto francuskie - to będę musiała lecieć i zapasy zrobić - bo uwielbiam - zarówno na słodko jak i konkretnie Wink więc zawsze się przyda Smile

a a propos pomidorów /koniecznie muszę wypróbować przepis Maciachowej/ to polecam taką sałatkę
pomidory
ogórek małosolny
ziemniaki
rzodkiewka
i biały serek grani - najlepiej ten z dużymi ziarenkami Wink
można dodać szczypiorek i cebulkę lub koperek - co kto lubi

lekkie i pyszne w sam raz na lato Smile
a jak zrobi się chłodniej twarożek można zastąpić majonezem - też będzie pysznie no i też WEGE Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez balbinka dnia Śro 23:54, 15 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maciachowa
Goldeniarz


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:43, 16 Lip 2009    Temat postu:

balbinka napisał:
t
a a propos pomidorów to polecam taką sałatkę
pomidory
ogórek małosolny


JUZ brzmi doskonale Smile)))


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
balbinka
Glob.Moderator


Dołączył: 16 Lut 2006
Posty: 3204
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poznań
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 0:47, 16 Lip 2009    Temat postu:

oj ogóreczki małosolne to moja wielka miłość kulinarna Very Happy
Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:09, 16 Lip 2009    Temat postu:

Maciachowa napisał:

jajko szt 1 na kilka osob Smile

gotowane czy surowe - może głupie pytanie ale ja nie wiem Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
heyluka
Goldeniarz


Dołączył: 30 Wrz 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Toruń
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:13, 16 Lip 2009    Temat postu:

Shinigami napisał:
Serek kładziemy na kwadraciku i jakoś tam składamy, żeby miało to sens Smile Każy wypracuje sobie taką technikę, jaka dla niego będzie odpowiednia. Wink


Jakby ktoś nie miał pomysłu jak zawinąć te z serem to proponuję serek utrzeć na tarce, ciasto rozłożyć (na razie jeszcze nie ciąć) posmarować roztrzepanym jajeczkiem, posypać startym serem i sproszkowaną papryką - kto lubi - ostrą, kto nie użyje słodkiej. Następnie składamy cały płat ciasta na pół, tak żeby ser znalazł się w środku - można delikatnie przycisnąć coby się ser lepiej przykleił. Wierzcg ciasta smarujemy resztą jajka, posypujemy sezamem i kroimy na paski ok 1,5 cm szerokości - długość będzie zależna od tego w którą stronę złożymy ciasto. Pocięte paski skręcamy w spiralki i pakujemy na blaszkę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maciachowa
Goldeniarz


Dołączył: 01 Cze 2006
Posty: 179
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:51, 16 Lip 2009    Temat postu:

mroziaczek napisał:

gotowane czy surowe - może głupie pytanie ale ja nie wiem Wink


surowe Smile
Wersja podstawowa na te potrawe to w wydrazonym pomidorku jedno cale jajko osypane wiorkami zoltego sera
Cale z zoltkiem slicznym To sie musi dluzej piec- okolo 20-30 minut az sie jajo zetnie w srodku. Ale tez jest mniaaaaaaaaaaaam Smile
Ziemniaki z cebulka i jajem - to wersja .. "smieciowo-oszczednosciowa" takie cos na naglych i niespodzianych gosci gdy w lodowce jest GŁÓWNIE swiatlo Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:31, 16 Lip 2009    Temat postu:

[quote="saida"]
Shinigami napisał:


Cytat:
radełkiem dzielmy na trójkąty

co to jest to radełko



O takie cuś



Można oczywiście pociąć czymś innym, aczkolwiek tym mi najwygodniej:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:48, 16 Lip 2009    Temat postu:

Mam takie do pizzy tylko większe, a nawet nie wiedziała, że toto radełkiem się zwie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Shinigami
Przyjaciel forum


Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 3921
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:55, 16 Lip 2009    Temat postu:

Ja mam i do pizzy i do ciast:) Różni się wielkością i ostrzem, to jest falowane i często nadaje ładnego wyglądu potrawą Smile Ale ja wzrokowiec jestem i dla mnie po prostu musi wyglądać! Smile

A jutro się pochwalę fotkami, ponieważ będę piekła drożdżówki cynamonki z orzeszkami Smile


A jak frappe, smakowało Razz?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 15 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin