Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

fajne przepisy kulinarne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 25, 26, 27  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Vigusiowa
Ekspert


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:46, 05 Cze 2009    Temat postu:

Przeszukałam temacik ale nie zauważyłam sałatki z tuńczyka i ( przeze mnie nazwanej ) "wszystko i nic"

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

SKŁADNIKI :
- Makaron ryżowy ( Ja kupuje zawsze w Auchanie bo tylko tam go widuję )
- Puszka kukurydzy
- Ogórki konserwowe
- Tuńczyk w puszce ( najlepiej w oleju )
- Majonez
- Pieprz

Makaron gotujemy. Potem go odstawiamy na parę minut aby ostygł. Za ten czas bierzemy dużą szklanę miskę najlepiej i tak ogórki kroimy w kosteczke, wsypujemy kukrydzę, tuńczyka odsączamy z oleju i także wsypujemy.
Po ostygnieciu makaron dodajemy go do składników wcześniej przygotowanych. Mieszamy. Dodajemy majonezu i pieprzu do smaku.



SAŁATKA "WSZYSTKO I NIC"

SKŁADNIKI
- Szynka ( w kawałku )
- Ser żółty ( w kawałku )
- Pomidory ( Ja daję 2 zawsze )
- Ogórki kiszone
- Rzodkiewka
- Sos wiosenny lub francuski z Knorr'a

Wszyściutko ( oprócz sosu hehe ) kroimy w kosteczkę nie dużą. Przyprawiamy do smaku ( Ja przyprawiam troszkę pieprzem ).
Zalewamy sosikiem i normanie paluszki lizać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:29, 05 Cze 2009    Temat postu:

Natalio nie kuś tą sałatką "wszystko albo nic" tak bardzo bo blisko mam i się jeszcze wproszę na porcję Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Vigusiowa
Ekspert


Dołączył: 17 Lip 2008
Posty: 1651
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 9:19, 06 Cze 2009    Temat postu:

Mateusz hehe Smile Ja właśnie dawno nie robiłam tej sałatki wiesz i tak mam zamiar może jutro na urodziny mojego siostrzeńca ją zrobić Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
stary b/ majtek
Rutyniarz


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Marki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:50, 12 Cze 2009    Temat postu:

Przejrzałem Wasze przepisy i twory kulinarne...cóż CUDA!!!!

Teraz jest wiosna i młode ziemniaczki, a kto je lubi podam łatwy przepis na "krążki" .... dla 2 osób....

10 średnich ziemniaków

1 cebulka

łyżeczka smalcu (najlepiej) lub oleju

sól, pieprz

Ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki grubości ok 1,5mm.
na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojone kartofelki, smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu odwracając obserwując jak się rumienią
Embarassed pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulkę pieprz i sól. Wymieszać i jeszcze troszkę podsmażyć. Podawać można z mizerią, surówką lub z zsiadłym mlekiem. SMACZNEGO. Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez stary b/ majtek dnia Pią 21:01, 12 Cze 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobidark
Administrator
<font color=red>Administrator</font>


Dołączył: 29 Sty 2006
Posty: 1390
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:11, 16 Cze 2009    Temat postu:

Gulasz po meksykansku.

Skladniki:
- piers z kurczka (moze byc takze mieso wolowe)
- papryka czerwona lub inny ulubiony kolor Wink
- papryka ostra w proszku i takze slodka
- pomidory swieze
- fasola czerwona z puszki
- kukurydza z puszki
- chilli ... moze byc w proszku
- wegeta
- sos sojowy
- przyprawa do zup i sosow ... ja uzylem w plynie ... popularna maggi ... chyba tak sie pisze
- maka
- swieza natka pietruszki
- bulion ... moze byc z kostki

Mieso kroimy w kostke i wykladamy do jakiego naczynia. Obsypujemy je wegeta, papryka ostra i slodka, chilli, dodajemy lyzke sosu sojowego, lyzke lub dwie przyprawy w plynie do zup i sosow. Obyspujemy takze mąka i mieszamy wszystko tak aby cale miesa oblepilo sie tym miksem Wink . Pomidory spazamy i obieramy ze skorki ... kroimy na mniejsze kawalki. Jak ktos chce to moze usunac z pomidorow pestki. Swieza kukurydze kroimy w kostke. Siekamy natke pietruszki.
Mieso wrzucamy na rozgrzany tluszcz. Samzymy az ladnie sie zarumieni i zalewamy bulionem w takiej ilosci aby cale mieso zostalo zakryte. Co jakis czas mieszamy i jak trzeba uzupelniamy bulion. W miedzy czasie wrzucamy pokorojona papryke i dalej gotujemy. Jak juz mieso bedzie miekkie (takze i papryka) i bulion na tyle odparowany, ze sos sie zagesci dodajemy fasole czerwona i kukurydza. Jeszcze chwile gotujemy aby te skladniki takze sie zagrzaly. Na koniec posypujemy posiekana natka pietruszki i ostatni raz mieszamy Wink .
Ja podawalem z pieczywem. Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
narbutka
Goldeniarz


Dołączył: 18 Gru 2008
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Przybówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 12:16, 20 Cze 2009    Temat postu:

'''' heylika ''''''
przepis na ciastko ze zdjęcia przepraszam ze tak późno
biszkopt
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki zwykłej
10 dag orzechów mielonych
1 łyżeczka proszek do pieczenia
cukier waniliowy
bita śmietana 30 % w kartonie do deserów
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
drylowane wiśnie 2 małe słoiczki
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
ubić białka dodać cukier na zmianę z żółtkami na końcu mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem piec w temp 150' termoobieg
śmietanę ubić dodać cukier puder i ostudzona żelatynę rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody wylać na biszkopt i na to ścinającą się galaretkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:24, 15 Lip 2009    Temat postu:

Zrobiłam coś na kształt "gulaszu po meksykańsku". Piszę coś na kształt, bo mi w przepisie pomidory gdzieś uciekły i nie wiem skąd się pojawiła świeża kukurydza. Papryczka chili (z braku laku ususzona) dała wspaniały posmak (aj te pestki !). Mąż, widząc jednogarnkowe danie, myślał, że to zupa meksykańska, ja na to :gulasz Bobiego. Oczy zrobił, ale w końcu Siugasy to nie Artur i Beata Smile
Mnie osobiście przeszkadzał tu sos sojowy, i na drugi raz zrobię z mięsa wieprzowego, kurze było za delikatne. Danie polecam!
A zupę meksykańską robicie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:30, 15 Lip 2009    Temat postu:

Uwielbiam pikantne jedzenie, a niestety nie mogę go już jeść, a tu mi piszesz o gulaszu? Zlituj się! Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:35, 15 Lip 2009    Temat postu:

Starość nie radość, co? Ja też już wielu potraw nie mogę jeść. Gulasz pierwsza klasa, od czasu do czasu nie zaszkodzi coś ostrego.
he he, ja jutro będę umierać od orzeszków ziemnych, które źle na mnie działają, a nie mogę przestać ich jeść.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emdżej
Ekspert


Dołączył: 06 Wrz 2008
Posty: 2831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sosnowiec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:39, 15 Lip 2009    Temat postu:

Jaka starość? Surprised

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Siugowa
Ekspert


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 1755
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opoczno
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 0:54, 15 Lip 2009    Temat postu:

No tak, przepraszam. Zapomniałam, że Ty jeszcze -dzieści nie masz.
Przeglądam dziś gazetę, a tam temat: "życie zaczyna się po czterdziestce".
Mama, to dla ciebie- słyszę od syna, przez ramię. A co tam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karolka
Rutyniarz


Dołączył: 16 Cze 2009
Posty: 604
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bełchatów
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 10:21, 15 Lip 2009    Temat postu:

stary b/ majtek napisał:

Ziemniaki należy obrać i pokroić w plasterki grubości ok 1,5mm.


kurde blaszka, zastanawiam się jak uda mi sie wycelować 1,5mm Laughing
a chyba spróbuje, krążków jeszcze nigdy nie robiłam, a uwielbiam wszystko co ziemniaczane Heart


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:09, 15 Lip 2009    Temat postu:

przeglądam przepiski w poszukiwaniu dań na obiadek zdrowy, letni - gosciemisię zapowiedzieli na imieninki własnie na obiad - no i wpadłam w panike - pomożecie ? Wink

przyszła mi myśl, żeby Łukasza poprosić o zrobienie spisu treści tych cudnych wytworów kulinarnych - łatwiej by się szukało


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
saida
Przyjaciel forum


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 3033
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sosnowiec
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:34, 15 Lip 2009    Temat postu:

Ania, no ja polecam mój "popisowy, imprezowy przepis" Wink : szybkie, smaczne i raczej zdrowe , na samym dole :
http://www.goldenretriver.fora.pl/hyde-park,17/fajne-przepisy-kulinarne,2022-60.html

a ja muszę przefiltrować wątek bo zachciało mi się szyszek z ryżu prażonego Little thongue man , a gdzieś tu on był

a co do spisu przepisów fajny pomysł, tylko chyba baaardzo pracochłonny Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mroziaczek
Ekspert


Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 2544
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: w-m
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:37, 15 Lip 2009    Temat postu:

Łukasz już się zgodził - cudowny chłopak z niego Smile
dzięki za radę w sprawie obiadku - wygląda rewelacyjnie !!! tylko czy ja tak umiem artystycznie jak Ty ? musiało byc przepyszne
a co tam za surówka leży obok - papryka, pomidory ?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mroziaczek dnia Śro 18:41, 15 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum GOLDEN RETRIEVER Strona Główna -> Hyde park Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 25, 26, 27  Następny
Strona 14 z 27

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin